Kirjat

keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Beirut

Maanantai-iltana tuli jälleen eteen pikapyrähdys Beirutiin, Samir Qasirin murhan kolmivuotispäivän muistokonserttiin. Ennen murhaansa toimittaja, historioitsija, intellektuelli ja yliopisto-opettaja Qasir ehti kirjoittaa suuren joukon kirjoja Libanonin ja koko Lähi-idän politiikasta, vielä suuremman joukon artikkeleita ja säännöllisiä kolumneja sekä luentoja. Kevään 2005 seetrivallankumouksen taustalla Samir Qasir oli yksi tärkeimmistä taustavaikuttajista ja nuorison inspiroijista demokratialiikkeeseen - ja sen takia epäilemättä murhattiinkin. Qasirin ideoima Demokraattinen vasemmisto oli aivan uudenlainen puolue Lähi-idässä, jossa kylmän sodan aikainen asemoituminen, kommunismin ja arabisosialismin tuhoisa vaikutus, olivat muodostuneet rasitteiksi vasemmistohenkiselle ajattelulle. Qasir uskoi demokratiaan ja puolue on ollut myös käytännössä maan ainoa puolue, joka ei ole sidoksissa mihinkään yhteen uskonnolliseen ryhmään. Suomessakin on saatavissa Qasirin englanniksi käännetty kirja Being Arab.

Vastavalittu presidentti Michel Suleiman on vedonnut puolueisiin, jotta jännitteitä ja jatkuvia tappeluita luovat propagandajulisteet ja poliittisten johtajien kuvat alkaisivat vähetä Libanonin kaduilta. Esimerkin antaakseen Suleiman määräsi poistamaan itseään esittävät kuvat, joita viime viikkojen aikana pystytettiin kaikkialle maahan. Libanonissa on ollut tapana, että puolueet merkitsevät reviireitään näyttävästi johtajiensa kuvilla ja propagandajulisteilla. Ikävä kyllä julistesota sai toukokuun alkupuoliskon viikon kestäneessä konfliktissa ikävän ulottuvuuden, kun opposition miehittämät korttelit täytettiin "miehityksen tunnuksilla" - julisteilla ja kuvilla, jotka edustavat vastakkaista mielipidettä kuin kyseisten alueiden asukkaat. Militioiden informantit valvoivat sitten, että jos joku asukkaista kajoaisi lippuihin ja kuviin - esimerkiksi Syyrian kansallissosialistisen puolueen levittämiin hakaristilippuihin vastakkaista Mustaqbal-puoluetta kannattavalla Hamran alueella - seuraisi heti joukkotappeluita ja järjestyshäiriöitä.

Hakaristiliput Hamrassa olivat vähentyneet, mutteivät suinkaan kadonneet. Ja Hizbullahin ja Amalin julisteet peittävät yhä "väärien" alueiden seiniä asukkaiden ärsyttämiseksi. Ja mitä tulee Suleimanin kuviin, eivät ne ainakaan viikonlopun aikana olleet mihinkään vähenneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti