keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Debre Libanos

Debre Libanos eli "Libanonvuori" on Etiopian ortodoksikristittyjen pyhin paikka ja siellä sijaitseva historiallinen luostari on vuosisatojen ajan toiminut ortodoksien hengellisen elämän keskuksena. Alun perin Debre Libanoksen patriarkat tulivat Egyptin koptien parista, mutta sittemmin etiopialaisortodoksinen kirkko erosi Egyptin koptien alaisuudesta. Luostarille johtavaa tietä ollaan tällä hetkellä rakentamassa uudelleen, mutta ennen sen valmistumista sinne päästäkseen on vaellettava parin tunnin matka ylös vuorelle.

Neljän kilometrin päässä luostarista, Addiksesta Debre Markokseen ja Bahar Dariin johtavan valtatien varressa, on hinta-laatu-suhteessaan erinomainen paikka. Tapanani ei ole mainostaa tässä blogissa tiettyjä majoituslaitoksia, mutta tällä kertaa se on oikeutettua. Ethio-German Park Hotel -niminen paikka sijaitsee Debre Libanoksen kupeessa ja massiivisen rotkon reunalla. Aivan paikan alapuolella polun päässä on keskiajalta peräisin oleva portugalilainen kivisilta. Majoitusmökit sisältävät kaiken länsimaisen mukavuuden, myös lämpimän veden ja generaattorilla tarvittaessa toimivan sähkön, mutta majoitus maksaa vain 200 birriä (n. 20 $) per yö.

Varsinainen vetonaula on kuitenkin Etiopialais-saksalaisen puistohotellin kahvila-ravintola, jossa voi syödä aamiaista ja juoda mustaa kahvia rotkon reunalla, katsellen samalla kuinka silmien edessä, aivan lähellä, partakorppikotkat ja suomukorppikotkat leijuvat rotkosta ylös ja yli nousevissa ilmavirtauksissa, ja kuinka endeemiset suuret tselada-paviaanit pelmivät kymmenen metrin päässä jyrkillä kalliotasanteilla. Saman paikan yli kulkee myös merkittävä petolintujen muuttoreitti, joten mihin tahansa taivaalle katseli, siellä leijui korppikotkia, kotkia, haukkoja ja korppeja.

Kaksi älykästä sosiaalista eläintä viihtyy kaikkialla paikan ympärillä ja niiden varalta kannattaa jonkin verran pitää huoli tavaroistaan: tselada ja lyhytpyrstökorppi. Seurasin kuinka lyhytpyrstökorppi pelleili kahden luolasta rotkotasanteelle tulleen afrikanhanhen kustannuksella, leijaillen näiden ympärillä ja ärsyttäen läsnäolollaan. Hanhet ovat tunnetusti kiivaita temperamentiltaan. Vähän matkan päässä tseladojen suurperhe joi lammikoista. Todella hieno paikka, jota voin suositella jokaiselle Etiopiaan matkaavalle.

Ei kommentteja: