lauantai 9. tammikuuta 2016

Organisoidusta naisten ahdistelusta

Uutenavuotena nähtiin ainakin kahdessatoista saksalaisen kielialueen kaupungissa organisoitua naisten ahdistelua, johon osallistui mediaraporttien mukaan jopa tuhansia miehiä. Useimpien ahdistelijoiden kerrottiin olleen vaihtelevasti joko turvapaikanhakijoita tai maahanmuuttajia, syyrialaisia, irakilaisia tai pohjoisafrikkalaisia. Julkisuudessa annettiin se kuva, että uhrit olivat pääosin kantaväestöön kuuluvia nuoria naisia ja tyttöjä - siis valkoihoisia eurooppalaisia.

Pahimmat välikohtaukset tapahtuivat minullekin Saksan vaihto-oppilasaikana tutuksi tulleessa suurkaupungissa Kölnissä rautatieaseman ympärillä, johon puheet tuhansista ahdistelijoista ja kymmenistä uhreista liittyivät. Kölnin poliisipäällikkö Wolfgang Albers erotettiin lopulta tapahtumien seurauksena, siinä määrin vakavasta asiasta oli kyse. Toiseksi pahin tilanne oli Hampurissa. Lisäksi samanlaisia tapahtumia raportoitiin Saksassa ainakin Berliinistä, Münchenistä, Stuttgartista, Frankfurtista, Düsseldorfista, Bielefeldistä, Freiburgista ja Weil am Rheinista. Lisäksi vastaavaa raportoitiin naapurimaista Zürichistä ja Salzburgista sekä Ruotsin Kalmarista.

Suomessa koettiin kohun sivujuonne, kun Helsingin poliisilaitos väitti turvapaikanhakijoihin viitaten miesjoukkojen valmistelleen samanlaista joukkoahdistelua myös Helsingin asematunnelissa, johon olisi uudenvuodenyönä kerääntynyt toistatuhatta ulkomaalaismiestä. Vähän myöhemmin KRP kiisti huhut ja antoi Helsingin poliisin kanssa ristiriitaisen lausunnon. Vihreän langan mukaan asematunnelissa ei sattunut ahdisteluja. Hyviä syväkurkkuja poliisin piirissä omaava rikostoimittaja ja salapoliisikirjailija Jarkko Sipilä torjui liioiteltuja huhuja Kirkkonummen pidätyksistä ja raotti hieman tapauksen taustoja. Poliisijohto selitti sitten ristiriitaisia lausuntoja näkökulmaeroilla järjestyksenpidon ja tutkinnan välillä, muttei oikein selvinnyt, olivatko näkökulmaerot tilannekuvaa koskevia vai pikemminkin viestinnällisiä.

Tapaukset aiheuttivat tietysti Euroopan-laajuisen hysterian ja maahanmuuttajavastaisen lynkkausmielialan aallon, mikä epäilemättä oli ollut tarkoituskin. Hysteerisiä mielialoja lietsottiin lisäksi tavanomaiseen tapaan runsaalla disinformaatiolla ja liioittelulla, joihin osallistuivat niin venäläismieliset kuin muutkin äärioikeistolaiset ja maahanmuuttovastaiset toimijat.

Islamofobisista narratiiveista ammentava aatekenttä yhdisti tapaukset Egyptin vallankumouksen yhteydessä tehtyihin Tahrir-aukion ahdistelutapauksiin - mm. puolustusministerin ja Assadin apologeettana viime aikoina profiloituneen islamkriittisen tutkijan suilla. Valitettavasti myös toimittajat sortuivat heti levittämään islamofobisten väärentäjien disinformaatiota. Ylen toimittaja Esa Koivuranta väitti jutussaan, että Egyptin vallankumouksen olisi tehnyt islamistinen Muslimiveljeskunta, mikä on tietysti täysin virheellinen väittämä. Tahririn nuoret mielenosoittajat ja heidän sanomaansa maailmalle välittäneet toimittajathan olivat ahdistelun kohteita ja uhreja - eivät suinkaan tekijöitä.

Virheellinen väite näyttää tulleen toimittajille suoraan ministeri Jussi Niinistön blogista. Joten Suomen puolustusministeri on siis paitsi täysin pihalla siitä, mitä arabikeväässä tapahtui, myös levittää valheellista tietoa Suomen tiedotusvälineisiin. Tämä ei toki ole ensimmäinen kerta, kun perussuomalaiset poliitikot levittävät ilmoille puuta heinää lietsoakseen kielteisiä mielialoja tiettyjä kansanryhmiä, uskontoja ja kansallisuuksia kohtaan. Sitä ikävämpää on, ettei valtamedian yleissivistys riitä korjaamaan tällaisia ilmeisen vääriä tietoja, vaan he toistavat ne suureen levitykseen sellaisinaan ja ikään kuin tosiasioina.

Mutta vihanlietsonta sikseen. Myös minulle Kölnin ja muiden kaupunkien tapahtumat toivat mieleen eräitä aiemmin nähtyjä operaatioita, joiden joukossa juuri Tahririn hyökkäykset nuoria mielenosoittajia vastaan. Vaikka silminnäkijäkertomusten perusteella monissa naisten ahdistelutapauksissa Tahririlla oli kyse nuorisorikollisjengien toiminnasta, kohtasivat mielenosoittajat järjestelmällisiä hyökkäyksiä, joita olivat masinoineet heidän vastustamansa hallinnon turvallisuuspalvelut ja niiden mobilisoimat hakkaajat, samanlaiset joita Syyriassa kutsutaan shabihoiksi ja Ukrainan Maidanilla tituškeiksi. Tällaiset rosvojoukot eivät yleensä ole kovinkaan nuoria vaan enemmänkin keski-ikäisiä robusteja miehiä. Heidän tarkoituksensa on yhtäältä terrorisoida ja häiritä mielenosoittajia, toisaalta provosoida yhteenottoja ja tehdä erilaisia rikoksia kaaoksen ja epäjärjestyksen luomiseksi.

Minusta oli alusta asti selvää, etteivät Kölnin ja muiden kaupunkien tapahtumat olleet spontaaneja eivätkä peräisin mistään turvapaikanhakijoiden kulttuurisesta raiskaustaipumuksesta, kuten rasistiset ja islamofobiset sivustot haluaisivat väestön uskovan. Katsotaanpa, mitä Saksan oikeusministeri Heiko Maas sanoi asiasta:
"Mahdollisesti kaaosta aiheuttamaan rekrytoitiin ihmisiä niin turvapaikanhakijoista kuin Kölniin muodostuneista vakiintuneista rikollisliigoista. Ne ovat pyörittäneet huumekauppaa ja taskuvarkauksia Kölnin vanhassa kaupungissa muutaman vuoden ajan.

Oikeusministeri Heiko Maas (SPD) sanoi epäilevänsä, että kyse voi olla organisoidusta tapahtumasta.

– Koko tapahtuma vaikuttaa ennalta sovitulta, Maas totesi ZDF:n aamuohjelmassa. Hänen mukaansa uudenvuoden yön tapahtumien kaltaista ei tapahdu ilman, että joku on kaiken takana."
Myöhemmin tapahtumien organisoitu luonne on tullut yhä selvemmäksi. Poliisi löysi jopa ohjelappuja, joissa on käännetty saksan kielelle niitä törkeyksiä, joita jalkatyön tekijöiden oli tarkoitus laukoa ahdisteltaville naisille. Donbasin, Harkovan ja Odessan riehujilla oli keväällä 2014 myös tuollaisia lappuja, joissa luki, millaisia huuteluja piti toistella ja mitä vaatimuksia esittää. Samoin Maidania vastaan masinoiduilla ns. Antimaidanin osanottajilla Kiovassa. Heistä suurin osa ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan mitään järjellistä toimittajille, he olivat humalassa, sotkivat Mariinski-puistoa törkykuntoon ja muutama valitti toimittajille, ettei heille ollut maksettu Maidanin-vastaisesta toiminnastaan sitä, mitä luvattiin.

Aluksi monissa uutisissa väitettiin kaikkien häiriköiden olleen turvapaikanhakijoita ja suurimman osan olleen syyrialaisia, vasta Saksaan saapuneita. Hieman myöhemmin syntynyt kuva oli varsin toisenlainen ja monipuolisempi, vaikka jutuissa korostettiin edelleen, että ainakin osa häiriköintiin osallistuneista oli ollut turvapaikanhakijoita - poliisin kuulustelemista epäillyistä noin puolet. Kolmenkymmenenyhden epäillyn joukossa oli yhdeksän algerialaista, kahdeksan marokkolaista, viisi iranilaista, neljä syyrialaista, kaksi saksalaista, yksi serbi, irakilainen ja jopa Yhdysvaltain kansalainen.

Silminnäkijä nimeltä Lieli Shabani, 35-vuotias nainen, joka oli tullut Iranista turvapaikanhakijana, oli seurannut tapahtumia Kölnin katedraalin portailta ja kertoi haastattelussa nähneensä kolmen arabiaa puhuneen miehen koordinoineen toimintaa ja jakaneen ohjeita jalkatyön tehneille miehille.
"Kuvaten 'koordinointitaktiikaksi' kutsumaansa käytöstä Shabani kertoi: 'katselin jonkin aikaa, kun kolme hyvinpukeutunutta miestä jakeli ohjeita. Kerran kolmen-neljän miehen ryhmä tuli heidän luokseen, sai ojeet ja lähetettiin väkijoukkoon. Sitten toinen neljän-viiden ryhmä tuli paikalle ja he viittoilivat tiettyihin suuntiin ja lähettivät heidät menemään."

Paitsi Tahririlla ja Maidanilla, olen todistanut vastaavaa myös tammikuussa 2006, kun koettiin niin kutsuttuja pilakuvamellakoita. Meille väitettiin, että 'muslimit' olivat raivostuneet Tanskassa ja Norjassa julkaistuista profeetta Muhammedia esittäneistä pilakuvista. Todellisuudessa Tanskan ja Norjan suurlähetystöjen ja konsulaattien polttamiseen Damaskoksessa, Beirutissa ja Teheranissa huipentuneissa pilakuvamellakoissa ei ollut missään vaiheessa kyse spontaanista muslimien vihasta, vaan kyynisten tahojen tahallisesti ja tarkasti masinoimasta operaatiosta pohjoismaisia 'pehmeitä kohteita' vastaan.

Seurasin silloisen damaskolaisen kotitaloni parvekkeelta, kun väkijoukko, joka oli juuri tuikannut Tanskan suurlähetystön tuleen, velloi katua pitkin talolle, jonka kuvittelivat olevan Norjan lähetystö. Heillä oli väärää tietoa, koska kyseinen talo ei enää pitkään aikaan ollut palvellut Norjan valtiota, vaan oli tavanomainen siviilirakennus. 'Vihaista väkijoukkoa' organisoineet koordinaattorit, jotka olivat pääosin nahkatakkisia keski-ikäisiä miehiä ja puhuivat matka- ja lyhytaaltopuhelimiin, joutuivat hetkeksi sekaannukseen, kun kävi ilmi, että talossa olikin nykyisin iranilaisia. Nämä toivat Iranin lipun parvekkeelleen ja seurasi kiivas sananvaihto - mielenosoittajat oli selvästi tuotu aivan väärään paikkaan.

Organisaattorit saivat tilanteen haltuunsa, esittelivät talon parvekkeelta Tanskan suurlähetystöltä riistettyä vaakunakilpeä voiton merkkinä ja ohjasivat sitten väkijoukon kävellen puolentoista kilometrin päähän Norjan uudelle suurlähetystölle, jonka polttivat. Koko tänä aikana Syyrian turvallisuuspalvelu ei estänyt heitä mitenkään. Kun kuitenkin osa vihaan nostatetuista jalkamiehistä lähti seuraavaksi kohti Ranskan - ei niin pehmeän kohteen - suurlähetystöä riehumaan, puututtiin asiaan nopeasti vesitykein ja mellakkapoliisein. 

Nykyisin tiedetään, että pilakuvamellakat, mukaan lukien Tanskan ja Norjan suurlähetystöjen polttaminen, olivat Syyrian ja Iranin turvallisuuspalvelujen organisoimia. Mukaan oli mobilisoitu Hizbullahin kaltaisia ääriliikkeitä, Assadin hallitukselle myötämielisiä sunni-islamisteja sekä asemaltaan heikkoja palestiinalaispakolaisia, joita on kyseisissä maissa usein mobilisoitu maksetuiksi mielenosoittajiksi aina kun pitää saada aikaan meteliä ja kaaosta.

Suurin osa näistä vihaisista väkijoukoista tuskin tiesi toimintansa tarkoitusta. Keskeisimmät operaatiot kuten suurlähetystöjen murrot ja tuleen tuikkaamiset tehtiin ammattilaisten toimin. Suurin osa väestä oli paikalla vain savuverhona - he tekivät sen joko käskystä tai rahasta. Tällaisia joukkoja ei ole lainkaan vaikeaa mobilisoida köyhissä maissa, varsinkin jos organisaattoreilla on hyvät yhteydet esimerkiksi eräiden järjestöjen, nuorisoliikkeiden tai moskeijojen johtajiin. Ihmiset ovat tottuneet tottelemaan määräyksiä. Samasta oli kyse myös niissä 'vihaisissa kansanjoukoissa', jotka hyökkäsivät Tahririn ja Maidanin mielenosoittajien kimppuun sekä koettivat saada aikaan tulipaloja, rikoksia ja yleistä kaaosta.

Olen jo jonkin aikaa varoittanut, että tämä hybridisota tuodaan myös Euroopan maaperälle, kuten on jo parin vuoden ajan tapahtunut. Saksassa, Suomessa samoin kuin Pariisissa, Zürichissä, Malmössä, Brysselissä, Ateenassa ja monissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa olisi kiireesti ymmärrettävä, minkälaisesta toiminnasta tässä on kyse, ja mitä sillä pyritään saamaan aikaan.

Minua ei yllättäisi lainkaan mikäli Kölnin levottomuuksien organisaattoreiden tausta olisi Saddamin ja Assadin turvallisuuspalveluissa. Nämä, samoin kuin lukuisat Venäjän ja Itä-Euroopan entisten kommunististen turvallisuuspalvelujen työntekijät, ovat korviaan myöten sekaantuneet järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mukaan lukien ihmissalakuljetus ja Euroopan kaupunkeihin suuntautuva huumekauppa. Eurooppaan laittomasti salakuljetetut siirtolaiset ovat jo matkansa järjestelyjen aikana tottuneet siihen, että heidän on sanottava ja tehtävä asioita, joita organisaattorit käskevät, eikä liikoja kysymyksiä ole syytä esittää.

Kun kysymme ratkaisevan cui bono -kysymyksen, joudumme nopeasti toteamaan, että ainakaan turvapaikanhakijoille ja Euroopan muslimeille näistä tapahtumista ei ollut mitään hyötyä. On kuitenkin yksi toimija, joka selvästi hyötyy. Sama toimija sattuu olemaan myös niitä harvoja, joilla olisi ollut motiivin lisäksi keinot ja tilaisuus. 

Venäjän turvallisuuspalvelu on harvoja toimijoita Euroopassa, jolla on kyky mobilisoida tuhansia miehiä väkivaltaiseen toimintaan yhtäaikaisesti yli kymmenessä keskeisessä kaupungissa ilman että tekijöistä vieläkään oikein ymmärretään, keitä he olivat ja mistä tulivat. Rivimiehiä voidaan pidättää, mutta he eivät todennäköisesti tiedä paljoa. He ovat tällaisten operaatioiden jalkatyövoimaa, joka tekee likaisen työn rahasta tai käskettyinä. Kansallisuuksien ja maahantulotaustojen listaaminen antaa vain viitteellistä tietoa organisoijista - tärkeämpää olisi hahmottaa verkostoja, yhteisiä tekijöitä (esim. poliittisessa profiilissa) sekä niitä järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä, joita taustalla on todennäköisesti hyödynnetty.

Venäjän propaganda on toistanut viime kuukaudet kaikilla tuuteilla maahanmuuttajavastaista teemaa, hyödyntäen nimenomaan seksuaalisia iljettävyyksiä kuten keksittyjä (ja joskus todellisiakin) raiskausuutisia. Venäjän tiedetään varmuudella operoivan voimakkaasti hysteerisen ja äärioikeistolaisen ilmapiirin voimistamiseksi Euroopassa. Enemmän kuin mikään muu vastaavanlainen toimija, nimenomaan Venäjän turvallisuuspalvelu on perinteisesti panostanut paljon seksuaalisia tunnekuohuja hyödyntävään propagandaan, leimaamiseen ja kompromettaatioon. Sellainen ei ole ollut perinteisesti esimerkiksi islamististen järjestöjen tyyliä, joskin tässä on saattanut tapahtua viime vuosikymmenen aikana muutosta, sillä vastaavasta on viitteitä ainakin Da'ishin osalta. Ei ole sattumaa, että juuri Da'ishin turvallisuuspalvelun rakentajat olivat Saddamin turvallisuuspalvelusta - eli ovat saaneet KGB:n koulutuksen.

Mikäli tapahtumien takana olisi Da'ish tai jokin muu islamistinen organisaatio, on silloin syytä huoleen, sillä näiden koordinointi- ja mobilisointikyky Euroopassa osoittautuisi silloin olevan samalla tasolla kuin vihamielisten valtiollisten turvallisuuspalvelujen. Heillä olisi silloin myös vahva osa järjestäytyneen rikollisuuden verkostosta sellaisissa kaupungeissa, joissa kyseisiä verkostoja ovat perinteisesti hallinneet entisten kommunistileirin maiden turvallisuuspalveluihin kytkeytyneet ammattirikolliset. Islamistinenkin tutkintalinja on syytä ottaa vakavasti ja selvittää - varsinkin mikäli se johtaa mainittujen kahden ryhmän keskinäisten yhteyksien jäljille.

Muuan ääriliike, jolla on ollut vahva osuus Euroopan järjestäytyneessä rikollisuudessa, on kurdien PKK, johon Venäjä on jälleen viime aikoina voimakkaasti panostanut. Se on aiemmin pystynyt samanlaisiin koordinoituihin operaatioihin, kuten yhtäaikaiset polttopulloiskut Turkin lähetystöihin, konsulaatteihin, yrityksiin ja kulttuurikeskuksiin Wienissä, Baselissa, Salzburgissa, Hampurissa ja Helsingissä vuonna 2008. Vaikka yksi aiemmin linkitetyn artikkelin silminnäkijöistä kertookin nähneensä Kölnin riehujien joukossa myös kurdeja ja balkanilaisia, eivät epäilykset mielestäni tällä kertaa voi kohdistua mihinkään sellaiseen äärijärjestöön, joka rajoittuisi yhteen tiettyyn kansallisuuteen. Pidätettyjen kirjava tausta osoittaa taustalla olevan jotain kansainvälisempää.

Poliisi ja tiedustelu eivät kuitenkaan saa välttämättä tarvittavaa työrauhaa tähän - siitä muukalaisvastainen riehuminen ja öyhötys pitävät huolen. Tällaiset iskut palvelevat erinomaisesti eurooppalaisen äärioikeiston asiaa, jota Venäjä on muutenkin jo vuosikaudet tukenut, lietsonut ja ohjannut toivomaansa suuntaan. Valitettavasti Suomen poliisijohdon samoihin aikoihin osoittama hyssyttely ja ymmärrys kansallissosialistisen ääriliikkeen katupartiointia kohtaan suomalaiskaupungeissa ei anna kovin hyvää käsitystä poliisin tilannekuvasta - ei vaikka sitä olisi oikeutetustikin voinut myöhemmin selittää väärinkäsitykseksi.

Omat maahanmuuttajaystäväni Suomessa kehuvat edelleen Suomen poliisin toimintaa ja kertovat asiallisista aloitteista ja yhteistyömuodoista. Hyvä niin. Naiivi ei kuitenkaan pidä olla. Tänä päivänä elämme maailmassa, jossa useampi erivärinen mutta yhtä häikäilemätön ja laista piittaamaton ääriliike on valmis tuhoamaan yhteiskunnallista luottamustamme ja kansalaistemme turvallisuutta tavoilla, jollaisia ei ole vähään aikaan koettu. Sekä jihadistit että uusnatsit rekrytoivat vankiloista ja väkivaltarikollisista - tällaisille ihmisille ei saa luovuttaa katujen valtaa. Lisäksi muuan suurvalta lietsoo ja tukee tätä kehitystä kyynisesti ja häikäilemättömästi oikeusvaltioidemme rapauttamiseksi. Kyse on hybridisodasta, ja yhteiskuntiemme on kyettävä siltä puolustautumaan. Strutsien on nyt vedettävä päänsä esiin ja katseltava ympärilleen.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun ensin luen: "lietsoakseen kielteisiä mielialoja tiettyjä kansanryhmiä, uskontoja ja kansallisuuksia kohtaan"

ja sitten luen

"Tämä ei toki ole ensimmäinen kerta, kun perussuomalaiset poliitikot levittävät ilmoille puuta heinää "

niin miksi olen näkemässä tässä sisäistä ristiriitaa.

Muuten laadukasta pohdintaa, toki voimakkailla ennakkoasenteilla varustettuna.

Observer kirjoitti...

Tässä on esimerkkejä siitä, millaisen profiilin omaavista ihmisistä Kölnin ja vastaavien operaatioiden organisoijia kannattaisi lähteä jäljittämään:

https://unfetteredfreedom.wordpress.com/2015/10/03/list-of-shabiha-posing-as-refugees-in-europe/

DasBoot kirjoitti...

No Perussuomalaisten ribveistähän on vähän väliä noussut mitä ihmeellisimpiä kommentointeja alkaen Viitasaaren reppanansta, oululaisen kansanedustajan (vai olik vaan ehdokas) kautta edustaja Huhtasaaren näkemyksiin.. ja toki kaiken taustalla liukaskieli-Halla-aho jonka kirjoituksien ajatuksen ja perusvireen tavoitta helposti, mutta ei voi nostaa esiin juuri ainoatakaan seikka josta voisi debatoida saati syyttää. Halla-aho on nimittäoin hiton nerokas kirjoittaja jos vain käyttäisi taitoaan johonkin hyödylliseen..

Joten asiassa en näe ristiriitaa, en edes lietsomista koska väitetyt asiat PS:n kannalta on tapahtuneet eikä niitä voi väittää olemattomiksi. Toisin kuin todennäköisesti näissä joukkokiihotuksissa.
Jos asenteellisuus tarkoittaa sitä että tuo esille täälä'isen mahdollisuuden.. be my guest. Koska jos tuossa on edes 1/4 totta niin se pitääkin tuoda esille ja penkoa läpikotaisin..

Anonyymi kirjoitti...

Läntiset tiedustelupalvelut voi lakkauttaa tehottomina, jos eivät tiedä, eivätkä tee mitään tällaisten laajojen hankkeiden estämiseksi. Toinen vaihtoehto on, että sama rahamiesten vähemistö, joka on iät ja ajat lietsonut muslimien ja kristittyjen välille väkivaltaa, on tämän takana. Kuka hyötyy kysymykseen ei ainakaan sovi muslimit, europpalaiset, eikä venäläiset.

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä näkökulmia. Mielenkiintoista, että poliisi on nimenomaan todennut, ettei mitään ohjausta ole tapahtunut uutena vuonna. Kuitenkin agitaattoreita oli ennakkoon poistettu pelistä. Miksi kansaa pidetään tietämättömänä?

Hetken jo huolestuin, että sensuuri on iskenyt ja blogisi on poistunut. Onneksi näin ei vielä tapahtunut. Osut analyyseissä maaliin, että pian putinistit herää. Pidä blogi elossa, parasta pohdintaa!

Juha Hakala kirjoitti...

Tapahtumien kulkua arvioidessa olisi hyvä ottaa huomioon myös jo arabimaailmassa tapahtuneet vastaavat ilmiöt. Taharrush-peli tuli länsimaiden tietoisuuteen jo 2011, kun Tahrir-aukiolla raportoimassa ollut naisjournalisti häpäistiin ja ymmärtääkseni raiskattiin. Ilmiö on kuitenkin ollut olemassa kauemmin.

Tapahtuman luonteeseen kuuluu jonkinasteinen järjestäytyminen ja sosiaalisen median käyttö joukon kokoamiseksi. Kun tällainen toimintatapa on olemassa, ei sen järjestäminen vaadi suuriakaan panostuksia aikana, jolloin kaikilla on älypuhelimia laajasti käytössä.

Fiktiona ajatus tiedustelupalveluista järjestämässä tällaista toimintaa on antoisa. Kuitenkin logiikka, että vain venäläisillä olisi tähän kykyä, on hyvin läpinäkyvää tarkoitushakuista roskaa. Mielestäni on valitettavaa, että oppinut ihminen hakeutuu ennakkoasenteilla noin hakoteille sen sijaan, että oikeasti pohtisi, mikä on totta ja mistä oikeasti on kyse.

Fobba kertoo taharrush -pelistä yksinkertaisesti ja uskottavasti.Onneksi meillä on viranomaisia, jotka elävät reaalimaailmassa:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nettipoliisi-fors-lahi-idasta-leviavasta-taharrush-hairinnasta-viitteita-myos-suomessa/5684144

Observer kirjoitti...

Juha Hakala, taharrush on arabiaa ja tarkoittaa 'ahdistelua' (engl. harassment). Taharrush gama'e tarkoittaa 'ryhmäahdistelua', se gama'e-sana on adjektiivi sanasta gama'a (ryhmä), vieläpä kirjoitettuna egyptiläisittäin. Standardiarabiassa ne olisivat jama'a ja jama'i.

Fobba siis sekoittaa puurot ja vellit ja luulee, että 'gama'e' on englannin kielen sana 'game' (peli).

Lisäksi keskustelun ohjaaminen Tahririn ahdistelutapauksiin on harhaanjohtavaa. Osittain sen vuoksi, mitä jo tässä kirjoituksessa kirjoitin - Tahririn mielenosoittajat olivat tuon ahdistelun uhreja, eivät tekijöitä. Osittain taas sen vuoksi, että Kölnin pidätetyistä kukaan ei ole egyptiläinen. Julkisuudessa keskustellaan nyt paljon siitä, kuinka naisten ahdistelu on Egyptissä ollut ongelma viimeiset kymmenisen vuotta. Tästä löytyy runsaasti asiallisia ja hyviä artikkeleita. Ja on hyvä, että tästä keskustellaan - kuten jokin aika sitten yksi tapaus sai aikaan suuren keskustelun Intian joukkoraiskauksista.

Tämän kirjoituksen aihe oli aivan toinen - se, että Kölnin lisäksi sama tapahtui samanaikaisesti yli kymmenessä muussa kaupungissa ja todistusaineisto viittaa tahalliseen organisointiin. Siihen viittaa myös propaganda. Venäjä lietsoi nimenomaan tähän asiaan liittyvää propagandaa jo ennen uuttavuotta. Liekö sitten vainoharhaista pitää sitä epäilyttävänä, mutta kun sama taho liittolaisineen on tehnyt samoja asioita ja samaa propagandaa ennenkin, niin siinä näyttäytyy mielestäni kuvio.

Kiitos kuitenkin kommentista. Taidan ehtiessäni kirjoittaa seuraavan artikkelin taharrushista, kun se kerran ihmisten mieliä kaukana pohjoisessa niin kiihottaa.

Observer kirjoitti...

Ylläpitokommentti:

Tämä blogi oli eilen osan päivästä suljettuna yksityiseksi johtuen liiallisesta häiriöliikenteestä. En ole tottunut siihen, että yksittäinen blogikirjoitukseni jaetaan yli 10 000 kertaa vuorokauden aikana mitä erilaisimmilla sivustoilla, joista useimmilla ei mitään tekemistä itse asian kanssa.

Lisäksi olen joutunut deletoimaan ison kasan kommentteja, jotka sisälsivät uhkauksia tai muuta epäasiallista. Deletoin myös kaikki kommentit, jotka lähtivät liikkeelle olkinukkeasetelmasta: suvakit sitä ja suvakit tätä, tai Nato-trollit piilottavat CIA:n karvaisen käden.

Ilmiö vahvistaa sen, että on kaksi asiaa, joita Suomessa ei saa kritisoida saamatta niskaansa törkyvyöryä: Persut ja Venäjä.

Viimeksi sama tapahtui keväällä 2014, kun olin kehdannut kirjoittaa blogissani, että Krimille ja Donbasiin tunkeutuneet joukot ovat venäläisiä. Se oli niin törkeää, että poiki poliisille saakka lähteneitä tappouhkauksia. Oletan, että myöhemmin nuokin ihmiset ovat muuttaneet käsityksiään, kun Putin on itse rehennellyt operaatioillaan. Ovathan eräät noista kiivailijoista sittemmin liittyneet ihan työsuhteenkin tasolla Donbasia miehittäviin laittomiin asejoukkoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Juha Hakala, vaikka blogisti jo vastasi kommenttiisi, haluan sanoa pari sanaa peräänkuuluttamastasi objektiivisuudesta.

Ensiksi, olet oikeassa siinä, ettei Venäjä suinkaan ole ainoa taho jolla olisi ollut kykyä Saksan tapahtumien masinointiin. Mutta eihän se suinkaan ole mikään oikea peruste hylätä blogistin esittämä mahdollisuus siitä, että Venäjä voisi olla tapahtumien taustalla. Kuten blogisti toteaa varsinaisessa tekstissä ja vastauksessaan sinulle, Venäjään viittaavia tekijöitä on löydettävissä. Siksi mahdollisuutta ei kannata lähtökohtaisesti sulkea pois.

Toiseksi, ainakin minä ymmärsin tekstin niin, että blogisti pitää Venäjää mahdollisena ryhmäahdistelun järjestäjänä. Siis nimenomaan MAHDOLLISENA. Tekstissä pohditaan myös voisiko esim. Da'ish olla tapahtumien takana. Tekstissä puhutaan myös siitä, millaisia yhteyksiä kannattaisi etsiä Venäjä -hypoteesin vahvistukseksi (tai, implisiittisesti, sen kumoamiseksi).

Ryntäät siis tekemään johtopäätöksiä vaivautumatta lukemaan tekstiä kunnolla. Minusta tämä kertoo omasta ennakkoasenteestasi.

Asenteellisuudesta, tai ehkäpä asiantuntemattomuudesta, kertoo myös se, että vedät kuvainnollisen yhtäläisyysmerkin sanojen "fiktio" ja "tiedustelupalvelu" väliin. Ilmeisesti oletat, että tiedustelupalvelujen mainitseminen todistaa liiallisesta agenttielokuvien katselusta tai Ilkka Remeksen tuotantoon perehtymisestä? Ikävä kyllä, todellisuus on tässä kohdin tarua ihmeellisempää. Suosittelen aiheeseen perehtymistä, ennen kuin ryhdyt jakelemaan tuomioita siitä, mikä on fiktiota ja mikä realismia.

Pidät lähtökohtaisesti varmana, ettei Venäjällä ole osuutta tapahtumiin. Voit olla oikeassa. Mutta voit olla myös väärässä. Käsityksesi on ennakkoasenteeseen ja (ilmeisen puutteelliseen) tietämykseesi perustuva "paras arvaus". Toisinsanoen mielipide, jolla ei ole mitään tekemistä peräänkuuluttamasi objektiivisuuden kanssa.

/EV

Observer kirjoitti...

Kommentoija T.A. on lisännyt kommentin, jota en voi julkaista, koska siinä esitetään ihmisten nimiä, mikä ei ole tämän blogin tarkoitus.

TA kirjoitti: "Näistä olemme samaa mieltä; a) puolustusministerimme lausunto oli sangen karkea ja ylimalkainen ja b) narsistisen nationalismin riivaaman Venäjän suhteen ei tule tehdä minkäänlaisia myönnytyksiä Ukrainan tai paremminkin sanoen Tsaari Putinin miehittämän Krimin/Itä-Ukrainan suhteen. Voimalla on oltava tinkimätön vastavoima.
Tässä oiva artikkeli muuten: http://www.firstthings.com/blogs/firstthoughts/2016/01/orthodoxy-without-christ-an-interview-with-sergei-chapnin
Iso käsi Sergeille! Tällaisissa miehissä on uuden, paremman Venäjän tulevaisuus."

Ei ollut minulle tuttu aiemmin, joten kiitos linkistä. Vaikuttaa hyvältä mieheltä. Sen sijaan artikkelin lopussa mainittu Vsevolod Tšaplin on ainakin aiemmin ollut varsin äärimmäinen näkemyksissään ja hengaillut jopa Duginin porukoissa. Ilmeisesti mieli on muuttunut tai muut syyt ovat ajaneet hänet Kremlin kanssa sukset vastakkain.

TA: "Millä perusteilla leimaat [...] 'Assadin apologeettaksi'? Vaatimattomien kokemusteni, mutta jokseenkin laajahkon lukeneisuuteni perusteella näkisin hänen kyllä olevan niin Syyrian sisällissodan ja sen lopettamista koskevien ajatusten kuin islamilaisen maailman kuohunnan ja sen meillekin rantautuvien haasteiden ja todellisten ongelmien suhteen [...] tasoinen tutkija ja tilanneanalyytikko."

Sillä perusteella, että hän on julkisuudessa puolustellut Assadin hallintoa ja esittänyt kyseisen hallinnon ja sen puolustajien propagandan mukaista, näkemykseni mukaan pahasti virheellistä narratiivia Syyrian tilanteesta. Apologeetalla tarkoitan siis puolustelijaa.

Olen pitänyt kyseistä tutkijaa aiemmin hyvänä, joskin voimakkaan asenteellisena turkkilaisen kemalismin tuntijana (ja puolustajana). Tämä Venäjää ja Assadia myötäilevä Syyria-narratiivi tuntuu olevan uutta. Liekö hän sitten ydinosaamisalueensa ulkopuolella.

Mainitset neljä nimeä, joihin häntä vertaat. Näistä kaksi (toinen ja neljäs) ovat mielestäni vielä huonompia ja asenteellisempia Syyrian kommentoijia kuin jutussa viitattu.

Jokaisella, oli sitten tutkija tai ei, on tietysti sananvapautensa ja oikeutensa esittää mielipiteensä mukaisia näkemyksiä. Ikävää on lähinnä se, että Suomen kaltaisessa pienessä maassa samat muutamat ihmiset esitetään toistuvasti jonkin aihepiirin asiantuntijoina (usein paremman puutteessa varsinaisen osaamisalueensa ulkopuolisissakin asioissa) eikä muita näkemyksiä löydetä tai haluta löytää, jolloin syntyy kuva, että kyseessä olisivat yleisesti tunnustetut tosiasiat. Tämä näkyy niinkin isossa asiassa kuin Venäjä (vaikka siltä alalta sentään olisi runsaasti kotimaista asiantuntijatarjontaa), mutta on pahimmillaan sellaisissa asioissa kuin Syyria, joita Suomessa tuntee tai on tuntevinaan erittäin harva.

TA: "Lienetkö tietoinen että..."

En valitettavasti voi juuri vaikuttaa siihen, käyttääkö joku muu kirjoituksiani omiin, mahdollisesti kyseenalaisiin tarkoitusperiinsä. Se, mitä itse ajattelen asioista, löytyy tästä blogista.

Suomalainen nainen kirjoitti...

Hyviä pohdintoja! Huolimatta siitä, kuka organisoi häirintää ja rikoksia Kölnissä, muualla Saksassa, Helsingissä tai Tahririn aukiolla Egyptissä, ne ovat vastenmielisiä ja ne pitää lopettaa. Naisten pitää puolustautua. Voisiko ne saada loppumaan halventavilla huuteluilla esim. arabiaksi, jotka ovat sitä luokkaa, että kyseiset miehet eivät kehtaa naamaansa näyttää kavereilleen? Vai voisivatko naiset käydä joukkona ahdistelijoiden kimppuun ja kaataa esim. jonkun maahan, mikä on halventavaa. Myös miehistä voisi olla apua, jos virkavalta ja ulkoistetut järjestyksenvalvojat eivät ehdi tai välitä.

Mitenkäs se olikaan sen koulukiusaamisen kanssa? Se jatkui ja jatkui kaikista keskusteluista huolimatta, niin kauan kunnes kiusattu hikeentyi tarpeeksi ja antoi kiusaajalle kuonoon. Sitten se loppui. Ehkä tässä on kyse hieman eri asiasta - mutta kuitenkin - tällaista ei tarvitse sietää!

Suomalainen mies arvostaa suomalaista naista, ei mitään alistuvaa lammasta, vaikka tällä olisi ollutkin ennen vakituista parisuhdetta aikaisempiakin suhteita. Jos miehellä on terve itsetunto, häntä eivät naisensa aikaisemmat suhteet edes kauheasti kiinnosta. Tottakai useimmat miehet toivovat, että vakituisessa parisuhteessa nainen pysyttelisi vain hänen kanssaan ja ehkä useimmat näin toimivatkin. Liian vähän täällä keskustellaan Lähi-Idän maiden naiskäsityksestä. Useimmat näistä nuorista miehistä ovat kasvaneet kodeissa, jossa ainoa oikea nainen miehelle on koskematon nainen. Kyllä maailma on muuttunut - mutta yhdessä sukupolvessa ei tätä muutosta sentään läpi ajeta! Länsimaiset naiset itsenäisinä, tasa-arvoisina naisina ovat vähintäänkin epäilyttäviä - elleivät suorastaan huonoja naisia, joita voi vähän kähmiäkin.

Tietääkseni suomalainen mies arvostaa naisessaan juuri näitä piirteitä, itsenäisyyttä, uskallusta sanoa mielipiteensä, osallisuutta myös perheen elättämiseen töissä käymällä. He arvostavat naisia, joiden kanssa voi keskustella, jotka ovat ehkä äitejä ja aviopuolisoita.

Siis miehet: puolustakaa myös meitä, mekin puolustamme itseämme! Kyllä arabikanssasisaret tulevat myöhemmin perässä, se on varmaa. Heidän ei tarvitse omaksua meidän kaikkia tapojamme - kaikki eivät ole edes toivottavia. Itse en pidä esim. äärimmäisen paljastavaa pukeutumista mukavana kaduille, uimarannoille kyllä. Mutta nämä ovat makukysymyksiä ja se siitä.

Ai niin, olen muuten perussuomalainen, mutta joko valitettavasti tai onneksi en enää kauan. Mutta ei tämä koko mediakirjoittelu yksin persujen syytä ole, eivät he siellä kähmimässä olleet. Silti näistä asioista pitää puhua monelta kantilta. Me eurooppalaiset emme saa olla pehmeitä lampaita, vaan takaisin pitää antaa samalla mitalla. Varsinkin, jos on kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta - olkoon venäläistä tai mitä tahansa - ne eivät ymmärrä muita kuin kovia keinoja, sitten ne pelästyvät ja lopettavat.

Observer kirjoitti...

Kiitos Suomalaiselle naiselle kommentista. Kyllä suomalainen mies tosiaan ansaitsisi (enemmänkin) arvostusta poikkeuksellisen tasa-arvoisesta naiskäsityksestään. Ainakin mitä tulee viimeisiin puoleen vuosisataan, jona Pohjois- ja Luoteis-Euroopan nykyinen tasa-arvoinen sukupuolikulttuuri on syntynyt (ei ole kovin kauaa niistä entisajoista, kun oltiin Suomessakin hyvin patriarkaalisia). Ulla Apelsin kirjoitti aiheesta hiljattain hyvän kolumnin.

Eipä Lähi-itäkään näissä asioissa ole sitä, mitä se ehkä oli jokin aika sitten. Sielläkin on tapahtunut ja tapahtumassa sukupolvien välisiä muutoksia. Konservatiivinen kuohunta on osittain reaktiota nopeasti muuttuneeseen moderniin kulttuuriin.

Toimituskommentti:

Tuli eri puolilta huomautuksia, ettei Venäjän turvallisuuspalvelu ole "ainoa" taho, joka pystyisi moista organisoimaan. Vaikkei tapanani olekaan tehdä kirjoituksiin jälkikäteen sisältömuutoksia, niin tätä kohtaa nyt korjasin, koska olen oikeastaan itsekin sitä mieltä, että sen lisäksi muiltakin toimijoilta löytyy masinointikykyjä. Kyseisen kohdan taustana oli se tilannetieto, että toimintaan oli tosiaan synkronoidusti mobilisoitu jopa tuhansia useissa eri kaupungeissa. Sellainen vaatii toisenlaista motivaatiota ja masinointia kuin muutamien kymmenien kaverien yllytys Fesessä.

Ne "muut tahot", joilla on moiseen sekä motiivi että mahdollisuudet, sattuvat vain olemaan Venäjän liittolaisia. Esimerkiksi pakolaisvirran mukana selvästi organisoidulla operaatiolla eri puolille Eurooppaa tuotetut syyrialaisten shabihojen ja irakilaisten shiiamilitioiden jäsenet, joilla on suora institutionaalinen yhteys kyseisten maiden ja Venäjän sotilastiedustelutoimijoihin - mutta myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Kuten kirjoituksessakin spekuloin, joku Da'ish voisi tulla kyseeseen, mutta sellainen tieto olisi yllättävää ja hälyttävää, toimintatapa ei olisi Da'ishin iskujen tyyliä, puuttuisi ns. geopoliittinen motiivi (vaikka haluaisivatkin nöyryyttää länsimaista naiskäsitystä), ja lisäksi eteen tulee kysymys käytettyjen jalkamiesten rekrytoinnista ja käskytyksestä, Da'ish kun on Euroopassa salainen ääriliike - ei massaliike, joka halutessaan saisi yllytettyä kenet tahansa keskiverron arabinuorukaisen moiseen. Sillä voisi olla vaikeuksia jopa ydinkohderyhmänsä kanssa, sillä näistä useimmat saattaisivat tuntea vastenmielisyyttä kyseisenlaista, jihadistisen ääriliikkeen sisäistä hyveellisyyskulttia vastaan asettuvaa toimintamuotoa kohtaan.

Jos toimintatapana olisi ollut lähettää pommivöin varustettuja nuorukaisia surmaamaan suuria määriä paheellisia uudenvuodenjuhlijoita samanaikaisesti monen eri eurooppalaisen suurkaupungin keskustoissa, silloin Da'ish ja al-Qa'ida olisivat olleet epäiltyjen listani kärkisijoilla.

Kannattaa lukea myös järjestyksessä seuraava kirjoitus, otsikoitu "Taharrush".

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, että huomioit kommenttini. Et kuitenkaan ota epäiltyjen listalle USA:ta ja Israelia. Johtuuko se siitä ettet katso näiden tahojen pystyvän järjestämään koordinoitua toimintaa vai siksi ettet uskoisi niiden tekevän niin? Ja miksi et usko Daishin haluavan kokeilla poliisin toimintavalmiutta ja joukkojensa vahvuutta Euroopassa?

Observer kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Observer kirjoitti...

Teeskennellään nyt muodon vuoksi, että tämä olisi vakavasti otettava viesti, koska niin monet netinkäyttäjät elävät harhojen vallassa maailman tapahtumien suhteen.

En usko, että USA tai Israel tekisivät niin. Ensimmäinen syy tähän on, että ne eivät hyödy - vastaus cui bono -kysymykseen on kielteinen. Toinen syy on se, että Yhdysvaltain tiedusteluorgaaneilla ei ole mahdollisuutta toimia tällä tavoin ilman merkittävää vuodon tai kiinni jäämisen riskiä, mikä tuottaisi suuria tappioita kotimaassa.

Israel ja varsinkin länsimaiset Israelin-ystävät tukevat ja tuottavat muslimivastaista propagandaa, mukaan lukien sellaista, jossa propagandan terä on seksuaaliasioissa ja arabit ali-ihmisinä esittävässä rasistisessa narratiivissa. Uskon kuitenkin Israelin valtiollisten orgaanien olevan riittävän kiinnostuneita omasta edustaan, että tällaista ei annettaisi heidän nimissään tehdä. Epäilen myös Israelin kykyä mobilisoida suuria määriä algerialaisia ja irakilaisshiioja tällaiseen ilman että kukaan huomaa väärän lipun liehuvan.

Da'ishin kohdalla tämä ei ole heidän tyyliään. Ei toteutustapa, ei kehotustapa eikä käytettyjen verkostojen koostumus. Jos Da'ish olisi käyttänyt kyseisenlaista operaatiota voimannäytöksi, sen olisi luullut myös julistautuvan tekijäksi, ja julistavan sitten 'seksijihadin'. Mutta kun sellainen jihad elää tällä hetkellä vain Venäjän koneiston ja sen islamofobisten myötäjuoksijoiden levittämissä Youtube-legendoissa.

On mielenkiintoista, millaisella vimmalla ihmiset haluavat uskoa epätodennäköisiin salaliittoteorioihin ja hylätä ilmeisimmät vaihtoehdot: että Eurooppaa ja maahanmuuttajia haluavat vahingoittaa juuri ne tahot, jotka haluavat vahingoittaa Eurooppaa ja maahanmuuttajia, ja että tällaista toteuttavat juuri ne tahot, jotka ovat ennenkin toteuttaneet samanlaisia operaatioita, ja joiden propagandanarratiiveja operaatiot on tarkoitettu tukemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi täällä taas hei. Niin kauan kun sinulla ei ole todisteita Venäjän osallisuudesta, sinunkin mielipiteesi on vain salaliittoteoria. En pidä järkevänä sulkea mitään mahdollisuuksia pois. Yksi huomio vain: USA:lla on hakkereita ja NSA. Jos jokin hämäräperäinen taho haluaa lähettää turvapaikanhakijoiden älypuhelimiin viestejä jotka näyttävät tulevan jostain muualta kuin tulevat, niin USA:lla on tähän keinot. Venäjällä ei välttämättä.

Observer kirjoitti...

Teitä anonyymejä riittää. Olen esittänyt useampiakin aihetodisteita siitä, miksi Venäjä on loogisin epäilty - se, jolla on parhaat keinot, tilaisuus ja motiivit. Venäjän yleisemmän tason osallisuus Euroopan tapahtumiinhan alkaa tällä hetkellä näyttää jo aika selvältä niidenkin hallitusten parissa, jotka ovat sitä olleet haluttomimpia uskomaan. Saksan tapahtumien rikosoikeudellinen tutkinta samoin kuin todisteet syyllisiä ja heidän toimeksiantajiaan tai yllyttäjiään vastaan kuuluvat tietysti Saksan viranomaisille.

Muita vaihtoehtoja ei kannata sulkea ulos - ei myöskään vaihtoehtojen yhdistelmiä. Elämme sellaisten petikaverien maailmassa, jotka yhä tuntuvat yllättävän ainakin niitä, jotka katselevat maailmaa islamofobisten tai muiden värittyneiden linssien läpi. Esimerkiksi Venäjän syyrialaisten ja irakilaisten liittolaisten kiinteät yhteydet Da'ishiin ovat tällainen jännä kumppanuus. Mihinkään muuhun johtopäätökseen ei olisi voinut tulla katsoessa kuka on tosiasiallisesti taistellut ketäkin vastaan ja ketä pommitettu.

Sen sijaan huomion kohdistaminen voimakkaasti sellaisiin vaihtoehtoihin, joiden puolesta ei puhu todistusaineisto, ei tapahtumien logiikka, ei toimintatapa eivätkä motiivit, on ajan ja energian haaskausta. Se myös helposti johtaa huomion tahallisesti väärille uomille, mikä useimmiten onkin näiden CIA/Mossad-salaliittoteorioiden tarkoitus.

Yhdysvalloilla on keinot kaikenlaiseen, mutta ei minkäänlaista motiivia. Yhdysvaltain motiivi ei ole pyrkiä tuhoamaan yhteiskuntajärjestystä keskeisissä liittolaismaissaan. Se on aivan muiden tahojen motiivi. Yhdysvaltain motiivi ei myöskään ole nostaa Euroopassa valtaan Putinia lähellä olevia äärioikeistolaisia liikkeitä. Aika absurdilta vaikuttaa sellainenkin ajatus, että Israel haluaisi nostaa Euroopassa natseja valtaan, vaikka arabivastaista propagandaa käyttääkin omia toimiaan puolustaviin tarkoitusperiinsä.

Venäjällä on totta kai keinot älypuhelimien hakkerointiin. Se yltää siinä teknologisessa osaamisessa tasolle, jolla ovat sen lisäksi vain Yhdysvallat ja Kiina. Venäjän hallituksen ohjauksessa toimivat hakkeriryhmät ovat viime kuukausinakin jääneet Euroopassa kiinni laajoista kybersodan piiriin kuuluvista operaatioista ja Venäjä on tuolla alueella ylivoimaisesti aggressiivisin häirikkö, Yhdysvaltain keskittyessä lähinnä tietovirtojen urkintaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen salaliittoteoria. Lyhyt vertailu vaihtoehdoista.

a) CIA - tämä on salaliittohörhöjen kestosuosikki, mutta täysin naurettava ajatus. CIA:lta ei mikään pysy salassa, ei edes sen oman päällikön sähköpostit.

b) Venäjä/Syyria. Blogistin mukaan näillä olisi keinot, en osaa itse arvioida niitä. Motiivi on kuitenkin hyvin ymmärrettävä, painostaa EU:ta hyväksymään "rauha Syyriassa Assadilla". Tämän luulisi kuitenkin selviävän parissa kuukaudessa, sillä vaikka Venäjällä on merkittävästi parempi kyky tilkitä vuodot kuin länsimailla, ei niitä nykymaailmassa voi täysin ehkäistä. Maidanin tapahtumat ja Pietarin trollitehdas tunnetaan jo laajalti.

c) "Islamofoobikkojen" selitys, eli hyökkäykset olivat spontaaneja. Relevantti vaihtoehto, ja vaikka hyökkäykset olisivatkin olleet organisoituja, on selvää, että siihen tarvittiin joukoittain tällaiseen käytökseen valmiita ihmisiä.

Observer kirjoitti...

Noihin voidaan lisätä vielä muutama:

d) Islamofoobikkojen kakkosselitys, jonka mukaan taustalla olisi jokin islamistijärjestö hyvällä Eurooppaan solutetulla taisteluverkostolla. Näissä salaliittoteorioissa halutaan mieluiten nähdä Eurabia-salaliiton taustalla länsimaita (USA) ja niiden kanssa liittoutuneita muslimimaita (Turkki, Saudi-Arabia), ja näitä teorioita levittävätkin lähinnä Venäjän propagandakoneisto ja sitä monistava äärioikeisto.

Jokin islamistijärjestö (lähinnä Da'ish) ei olisi poissuljettu vaihtoehto - tästä on jo käyty keskustelua kirjoituksessa samoin kuin kommenteissa - mutta sen taustavoimat eivät kyllä löytyisi Turkista eivätkä edes Saudi-Arabiasta vaan sieltä, mistä b-vaihtoehdon tekijät. Venäjä ja Iran liittolaisineen ovat todistettavasti soluttaneet Eurooppaan Assadin puolella taistelleita ja täysin taistelukykyisiä shabiha- ja shiiamilitiaverkostoja, jotka ovat ryhtyneet Euroopassa pelottelemaan maahanmuuttajaporukoita. Onpa näitä henkilöitä jäänyt kiinni Suomessakin. Kyseessä ovat siis nimenomaan Assadin, Venäjän ja Iranin liittolaiset.

e) Eurooppalaisen äärioikeiston oma salaliitto. Tähän vaihtoehtoon on viitannut Saksan keskusrikospoliisi ja sisäinen tiedustelu seuratessaan mm. Venäjän tukeman saksalaisen äärioikeiston viimeaikaisia salahankkeita ja masinointeja. No, löytyyhän tähän perinteitä Reichstagin palosta saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Saksan poliisi tai muut viranomaiset eivät ole muuten vielä vahvistaneet tuota organisointia tämän Indenpendtin jutun mukaan. Onko tietoa mikä mahtaa olla viimeisin tieto aiheesta? Jos sosiaalisessa mediassa on levinnyt jokin viesti, onhan joku sen sinne laittanut jollakin motiiveilla alunperin. Onkohan Saksan muilta viranomaisilta tullut tästä vielä lisätietoa?

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/cologne-only-three-out-of-58-men-arrested-in-connection-with-mass-sex-attack-on-new-years-eve-are-a6874201.html

Anonyymi kirjoitti...

Valppaana ollaan:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4032432/Pro-EU-think-tank-says-Russia-Syria-orchestrating-migrant-sex-attacks-swing-upcoming-German-elections.html?ito=social-facebook

Gustav Gressel, from the European Council on Foreign Relations, warned that refugees could carry out orchestrated sex attacks, prompted by Russia.

The European Council on Foreign Relations (ECFR) is a pan-European think tank with offices in seven European capitals. Launched in October 2007, it conducts research and aims to promote informed debate across Europe on the development of coherent and effective European values based foreign policy.

ECFR was founded by Mark Leonard together with 50 European politicians, business leaders, public intellectuals and activists. ECFR has offices in Berlin, London, Madrid, Paris, Rome, Warsaw and Sofia and is led by its Director, Mark Leonard and CEO Alison Wallace. ECFR's Council brings together over 160 influential Europeans from 27 countries.
ECFR is a private not-for-profit organisation that relies on donations.

TA