lauantai 31. toukokuuta 2008

Beirut II

Tällä kaupungilla on uskomaton kyky toipua monista kriiseistään. Kaksi viikkoa sitten Libanonissa oli viikon kestänyt pieni sisällissota, jonka aluksi shiialaisten Hizbullahin ja Amalin militantit miehittivät salamasotaoperaatioin sunnalaisen Länsi-Beirutin. Sitten tehtiin Qatarissa sopimus ja Hizbullah liittolaisineen purki joulukuusta 2006 asti Beirutin keskusta-aluetta piinanneen telttaleirinsä, jota ympäröivät piikkilangat ja väkivaltaisesti käyttäytyvät militantit.

Eilen kuljin ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen vapaasti Solidèren ja Marttyyriaukion läpi. Keskusta oli tupaten täynnä nuorisoa, sillä siellä on Dohan sopimuksesta ja presidentin valitsemisesta lähtien järjestetty pop-konsertteja nuorille. Muutama päivä sitten siellä esiintyi sananmukaisesti täysin rinnoin Haifa Wehbe, libanonilainen poptähti ja arabimaailman seksisymboli, kaiken huipuksi shiiamuslimi. Sittemmin monia muita arabipopin kuumia nimiä.

Tänään kuulin ystävältäni, ettei kaikki sittenkään mennyt Haifan konsertissa aivan kohdalleen. Oppositiota kannattavat nuoret olivat piesseet sunnipojan siksi, että tämän etunimi oli Saadeddin, sama kuin hallituksessa olevan sunnalaisen Tulevaisuusliikkeen johtajalla. Armeija oli joutunut menemään väliin joukkotappeluksi yltyneeseen välikohtaukseen.

Sisäministerin kokoama turvallisuusneuvoston hätäkokous kielsi katumielenosoitukset, poliittisten julisteiden ja iskulauseiden levityksen ja jopa moottoripyörillä ajelun kaupungilla, jotteivät väkivaltaiset yhteenotot riistäytyisi käsistä. Moottoripyöriä onkin pysäytelty, mutta suurin osa Länsi-Beirutin miehityksen aikana opposition sinne liimaamista julisteista ovat yhä paikoillaan asukkaiden ärsytykseksi, mm. Syyrian kansallissosialistisen puolueen pitkin Hamraa levittämät hakaristisymbolit ja iskulauseet.

Kahvilat ja baarit ovat täynnä, mutta kaikkialla puhutaan politiikkaa. Viime vuosina joka kerran, kun Beirutissa räjähti pommi, Gemmayzén baarit olivat pari päivää tyhjillään, mutta sitten kaikki palasi ennalleen aina seuraavaan salamurhaan saakka.

Ei kommentteja: