Puutarhassani eletään mielenkiintoisia aikoja. Muutaman viime päivän ajan helttaiibikset, jotka joka ilta samaan aikaan saapuivat yöpymään täsmälleen samalle oksalle erääseen pihapuista, ovat alkaneet sen sijaan raakkua ja kurnuttaa akaasiassa, saapua eri aikoihin illalla ja erityisesti viipyä akaasian suurilla oksilla aamulla vielä lähtiessäni töihin. Aiemmin ne lähtivät raakkuen heti auringon noustua.
Tänä aamuna havaitsin, että ne ovat alkaneet rakentaa pesää piha-akaasiaani. Eipä usein tapahdu, että harvinainen endeeminen iibis tulee pesimään omaan pihapuuhun. Ikävä kyllä lähden Etiopiasta tämän kuun lopussa enkä siten ole enää näkemässä, kun munat ja ehkä poikaset kasvavat pesässä. Voin kuvitella raakkumisen määrän ja toivon, että talon uudet asukkaat olisivat yhtä suopeita lintuja kohtaan kuin minä.
Muuten kaikki on melkoista painajaista, sillä mikään käytännön ongelmista ei tietenkään ratkea. Olen siirtänyt uuden asunnon hankinnan suosiolla siihen aikaan, kun olen Suomessa, ja alkaa näyttää siltä, ettei minulle jää muuta vaihtoehtoa auton suhteen kuin yrittää tuoda se Suomeen, sillä ostajia ei ole löytynyt. Kaikkialla vallitsee käsitys, että Jeeppiin on liian vaikea saada Etiopiassa varaosia ja sen vuoksi kaikki potentiaaliset ostajat suosivat japanilaisia maastoautoja.
5 kommenttia:
Kiitos hienosta blogista - innostuin lukemaan kaiken Etiopiassa kirjoittamasi!
Löysin tänne, kun googlasin kotoisista pikkulinnuistamme lajeja, jotka talvehtivat Etiopiassa (löysin pajulinnun ja tiltaltin).
Olin Etiopiassa kahden viikon matkalla helmi-maaliskuun vaihteessa. Kahdeksan hengen ryhmämme rymysi vuokratuilla autoilla (paikalliset kuskit) reittiä: Addis - Awasa - Yirga Alem - Negelli - Filtu - Bale/Goba/Tulluu Diimtu (näimme kuin näimmekin siellä surrealistisissa maisemissa Etiopian suden!) - Addis. Langano-järvellä pysähdyimme myös. Tutustuimme suomalaisten ja norjalaisten tekemään lähetystyöhön mainituissa paikoissa (Gobaa ja Langanoa lukuunottamatta). (Noraidin rahoilla toteutettava Health and Sanitation -projekti Filtussa on muuten nasta!)
Palattuani olen esitellyt Etiopiaa näkemiltäni puolin mitä erilaisimmissa yhteyksissä (otin siellä yli 500 kuvaa) - nyt pitäisi esitellä lapsille ja teen sen lintustoorin avulla.
Antoisia loppuajan päiviä Addiksessa!
Hei! Suomalaisia pikkulintuja talvehtii Etiopiassa. Yleisesti näkee ainakin seuraavia: pajulintu, tiltaltti, harmaasieppo, haarapääsky, törmäpääsky, kivitasku, pensastasku, leppälintu. Lisäksi Etiopiassa talvehtii suomalaisia kahlaajia, esim. rantasipi, liro, metsäviklo, valkoviklo yleisiä. Tietyissä paikoissa on myös suuria määriä kurkia, mutta epäilen, että ne eivät ole Suomesta, koska yhtään värirenkaita ei ole näkynyt. Suurin osa mainituista "suomalaisista" linnuista tulee varmaan muun itäisen Euroopan ja Venäjän alueilta.
Hei! Kiitos lintutiedoista - tuota erillistä tietoa oli asiaa harrastamattoman yllättävän vaikea löytää.
Tuoreen akateemikon, Kirsi Kunnaksen tekstit on kaivettu esiin, jotta osaan riimitellä vaikkapa Terttu Tiltaltin retkistä Etiopiassa. Tänään edess taas vähän vakavampi Etiopia-esitelmä.
Hyvää kevätmuuttoa Suomeen! Kulttuurishokki oli itselläni, lyhyen Etiopia-pyrähdyksen yhteydessä, yllättäen suurempi tänne päin.
Muuttolintuja saapuu Etiopiaan kahta lintujen muuton valtaväylää pitkin: Niiliä ja Hautavajoamalaaksoa. Niiliä pitkin lentävät päätyvät Egyptin ja Sudanin kautta hajaantumaan siten, että osa lentää Etiopiaan, toiset taas jatkavat Ugandaan ja siitä etelään.
Etelästä jälleen pohjoista kohti lentävät muuttolinnut taas muuttavat pitkin Hautavajoamalaaksoa, joka kulkee Etiopian halki, mutta muuttuu Afarissa, Djiboutissa ja Eritreassa lohduttomaksi Danakilin autiomaaksi. Sitten Hautavajoama jatkuu Punaisenamerenä pohjoiseen, saavuttaen lopulta Aqabanlahden ja Eilatin, joka onkin legendaarinen muuttolintujen pullonkaula. Muutto hajaantuu sieltä seuraamaan Välimeren itärannikkoa, Jordanjoen laaksoa, Eufratin ja Tigrisin laaksoja jne.
Terttu Tiltaltin kohdalla pahinta ja vaarallisinta matkan varrella lienee Sahara. Hänen pitää myös varoa verkkoja ja liimalla siveltyjä oksia, koska Välimeren maissa pikkulintujen pyydystäminen grillattaviksi on laajamittaista. Erityisesti Kypros ja Malta ovat mustia aukkoja linnuille. Myös Libanonissa ja Syyriassa pikkulintujen pyynti on massiivista.
Terveiset Tertulta - selvisi konnien koukuista Saharassa ja Kyproksella ja on tuloillaan jo Baltian korkeudella (Liettua tänään klo 18.00.). Virallinen ja kuvallinen - tosin suppeahko -raportti seikkailuista Etiopiassa julkistetaan viikon kuluttua, Tertun saavuttua Suomeen.
Lähetä kommentti