lauantai 2. helmikuuta 2013

Lätinää

Kaikkialla lätisee ja litisee valuva ja tippuva vesi. Kabulin talven pakkasjaksot on ilmeisesti toistaiseksi ohitettu ja vaikka maa onkin märän lumen peitossa, täällä on vesikelit. Sataa vuorotellen märkää lunta ja vettä.

Lähes viikon ajan olen välttynyt häkämyrkytyksiltä ja muilta kohtalokkaimmilta hasardeilta, mutta asuntoni katto vuotaa kuin seula. Kun kahdeksan ämpäriä eivät enää riittäneet, kävin hankkimassa kaupasta lisää muoviämpäreitä. Joka kerran, kun afgaanit ovat käyneet korjaamassa kattoa, vuodot ovat vain vaihtaneet paikkaansa, tuottaneet uuden katastrofin lainehtivine lattioineen ja joudun sijoittelemaan ämpärit uusiksi. Kuten tavallista, täällä vain tilkitään ilmeisimpiä vikoja korjaamatta ongelmien alkusyitä. Sama tapahtuu yleisemminkin yhteiskunnan tasolla.

Kalseat yöt ovat hieman siedettävämpiä nyt vesikeleillä ja sähköverkkokin pääsääntöisesti riittää yhden huoneen lämmittämiseen, mutta öitä sävyttää jatkuva "plop, plop, tipeti tap", kun vesi putoilee katosta ämpäreihin ja niiden ohi. Kaikilla on keuhko-oireita ilmanlaadusta.

Muutama terrori-isku, kidnappaus ja aseellinen ryöstö ovat siivittäneet tunnelmia siinä sivussa, kun länsimaalaiset keskustelevat toisten länsimaalaisten kanssa kuinka Afganistaniin on saatava Pohjoismaiden tasoa oleva hyvinvointivaltio. Onneksi kaupoista löytyy aina tuoreita iranilaisia taateleita ja Kiina, Intia ja Pakistan tuottavat markkinoille rajattomasti kaikenlaista tavaraa, joka kestää vähän aikaa, hajoaa ja korvataan uudella.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota ämpäritekniikkaa noudatettiin takavuosina koulussammekin kunnes se tuli tiensä päähän homeremontin muodossa. Siellä rakenteet taitavat tuulettua läpi vailla homehtumisen vaaraa, mutta holotnaa lienee senkin edestä. Näyttäisi vielä lähipäivinä olevan siellä muutaman asteen lämpö ja pilvistä. Mutta jospa tämän kuun jälkeen aurinko voittaisi; jaksamista sen toivossa! (p)

Observer kirjoitti...

No eilen illalla saatiin kattoa taas tilkityksi ja vuodot tyrehtyivät... ainakin toistaiseksi. Täkäläinen kevät on kuulemma hyvin arvaamaton, joskus se tulee jo maaliskuussa muutamassa päivässä, joskus vasta huhtikuussa.

Ehkäpä homeitiöt (jotka varmaan pääsevät keväällä kukoistukseensa) tuovat vain oman biologisen pikanssinsa huoneilmaan polttoainekaasujen ja viemäripäästöjen oheen.