maanantai 20. heinäkuuta 2009

Tšernivtsi

Lviv ja Ivano-Frankivsk ovat keskeisiä kaupunkeja Galitsiassa, Länsi-Ukrainassa. Näistä etelään alkaa toinen historiallinen alue, Bukovina eli pyökkien maa, joka nykyisin on jaettu Ukrainan ja Romanian kesken. Pohjois-Bukovinan pääkaupunki on Tšernivtsi, Romanian-puoleisen Etelä-Bukovinan keskus on puolestaan Suceava. Käytän tässä kaupungista sen nykyistä ukrainalaista nimeä Tšernivtsi, mutta mainittakoon muitakin nimiä, joilla kaupunki tunnetaan: romaniaksi Cernauţi, puolaksi Czerniowce, saksaksi Tschernowitz ja venäjäksi Tšernovtsyi.

Tšernivtsi on väkiluvultaan hieman Ivano-Frankivskia suurempi: 270 000 asukasta. Ivanossa on hieman yli 200 000 asukasta. Kun Ivano-Frankivsk on nykyisin erittäin ukrainalainen kaupunki, Tšernivtsissä vallitsee suurempi kansojen sekoitus, joka heijastelee kaupungin värikkäitä historiallisia vaiheita. Siellä on nykyisin lähinnä ukrainalaisia, venäläisiä ja romanialaisia - jotka Ukrainan väestötieteessä jaetaan moldovalaisiin ja (muihin) romanialaisiin. Ennen Ukrainaan kuulumista kaupunki on kuulunut mm. Romaniaan, Puolaan ja Itävalta-Unkariin.

Kaupunki on historiassaan erityisen tunnettu siitä, että se oli itäisen Euroopan merkittävimpiä juutalaisten keskuksia. Vielä ennen toista maailmansotaa kaupungissa oli vahva juutalaisväestö (vajaa kolmannes) ja se olikin suhteessa Euroopan juutalaisimpia kaupunkeja. Nykyisin juutalaisuudesta kertovat lähinnä monet kadunnimet ja kaupungin historiallisten kulttuurivaikuttajien, kirjailijoiden, taiteilijoiden ja kustantajien nimet sekä israelilaiset turistiryhmät, joiden Euroopan-kiertomatkoihin Tšernivtsi sattuneista syistä kuuluu.

Nykyisinkin Tšernivtsissä asuu vähän yli tuhat juutalaista, hieman vähemmän kuin puolalaisia. Tšernivtsin juutalaiset selvisivät natsimiehityksen vainoista paremmin kuin monen muun itäisen Keski-Euroopan paikan, koska natsit kuuleman mukaan päättivät rajoittaa Tšernivtsin puhdistamista siitä syystä, että kaupunki olisi ilman juutalaisiaan romahtanut. Kaupungin juutalaisväestöstä suurin osa emigroitui Israeliin ja Yhdysvaltoihin heti kun olot Neuvostoliitossa vapautuivat 1980-luvun lopulla, mahdollistaen maastamuuton. Ironista kyllä, kaupungista löytyy Schalom Aleichem -katu mutta sen varrelta kreivi Vorontsovin mukaan nimetty oluttupa.

Sekä juutalaisten että muiden ansiosta Tšernivtsi oli aikoinaan Keski-Euroopan tärkeä monikulttuurinen kulttuurikeskus, jossa ovat vaikuttaneet mm. kuuluisa Romanian kansallisrunoilija Mihai Eminescu, taloustieteilijä Josef Schumpeter ja ukrainalainen kirjailija Ivan Franko. Kaupunki on ollut tärkeä toisinajattelun ja kirjanpainannan keskus eri aikoina ja siellä on kertomusten mukaan ollut enemmän kirjakauppoja kuin leipomoita.

Nykyisin Tšernivtsi on miellyttävä länsiukrainalainen kaupunki, joka sijaitsee kukkuloilla Prutin ja toisen joen välissä. Sen upea historiallinen keskusta on kauniisti restauroitu vuonna 2008 pidettyihin kaupungin 600-vuotisjuhliin. Monet historiallisista rakennuksista ja kahviloista sijoittuvat raatihuoneen edessä olevan Keskusaukion ja sivummalla sijaitsevan Teatteriaukion ympärille sekä komealle kävelykadulle, jonka toinen pää tulee Keskusaukiolle.

Naiskauneudessa Tšernivtsi empiiristen havaintojemme mukaan häviää Ivano-Frankivskille, mutta asiaa kyllä enemmän kuin kompensoi tšernivtsiläinen emäntämme, joka on entinen Miss Länsi-Ukraina ja hammaslääketieteen tohtori. Hän tarjosi ilmaiset hoidot vierailleen ja niinpä tuli nyt todistettua, että hampaani ovat ihme kyllä jälleen reiättömät. Hampaillani on ihmeellinen taipumus, että silloinkin, kun niistä on löytynyt reiänalkuja, ne ovat toipuneet itsestään seuraavaan hammaslääkärikäyntiin mennessä.

Ei kommentteja: