lauantai 8. syyskuuta 2012

Marttyyripäivä ja veriteko

Kävin kukkuloilla Shakardaran piirikunnassa Kabulin maakunnan pohjoisosassa. Sieltä avautuivat näkymät Shomalin laaksoon, joka yhdistää Kabulia pohjoiseen Parwaniin ja Panjshiriin. Täällä kulkivat aikoinaan neuvostomiehittäjien ja heidän tukemansa kommunistihallinnon rintamalinjat miehitystä vastaan taistelleita mujāhideja vastaan, ja myöhemmin mujāhidien rintamalinja Kabulin vallanneita talibaneja vastaan.

Näin kukkuloilla kaksi arovarpushaukkaa, kaksi tuulihaukkaa ja alhaalla laakson puutarhoissa parven sepelkyyhkyjä. Viimeksi mainitut yllättivät minua läsnäolollaan, kunnes muistin, että niitä pelmahti talvella parvittain myös Rawaljärveä ympäröiviin lehtoihin Islamabadissa.

Afganistanissa on tänään vietetty pyhäpäivää marttyyri Ahmad Shah Masudin murhan muistoksi. Al-Qa'ida murhasi Masudin 9.9.2001 etumaksuksi Talibanille siitä, että kahta päivää myöhemmin, kun al-Qa'ida tekisi syyskuun 11. päivän iskut Yhdysvalloissa, Talibanilta odotettiin suojelusta al-Qa'idalle. Tämä osoittautuikin varsinaiseksi kuolemansuudelmaksi Talibanille, sillä kun ulkovallat olivat ensin vuosikaudet vähät välittäneet Talibanin riehumisesta ja massamurhista Afganistanissa, paheksuen Bamiyanin buddhankuvien tuhoamista enemmän kuin hazarojen joukkotuhontaa, nyt al-Qa'ida onnistui provosoimaan amerikkalaisjohtoisen liittouman takaisin jo kertaalleen vuonna 1989 hylättyyn Afganistaniin. Se taas johti voimatasapainon muutokseen ja Talibanin kukistumiseen. Masud itse ei päässyt enää toistamiseen vapauttamaan Kabulia, mutta hänen seuraajansa tekivät sen.

Masudin muistopäivän kunniaksi hänen kannattajansa ja yleisesti ottaen tadžikkiväestö on ajellut autoilla pitkin kaupunkia heilutellen Masudin kuvia, mustia surulippuja sekä Rabbanin tasavallan aikaisia vihervalkomustia lippuja. Vastapuolella olleet pataanit eivät ole tästä ollenkaan tykänneet, ja pieniä yhteenottojakin syntyi. Virallinen Afganistan käyttää nykyään pataanijohtoisen kuningasvallan aikaista lippua.

Sillä välin kun olin Shakardaran kukkuloilla, Kabulissa tapahtui traaginen terrori-isku, joka sai ulkomaiset tiedotusvälineet taas vaihteeksi riehaantumaan ja muistamaan Afganistania. Vaikka maassa paukkuu joka päivä jossain, tämä pommi-isku tapahtui ulkomaalaisten suosimalla alueella, kadulla melko lähellä paria suurlähetystöä ja kansainvälisten joukkojen leirin porttia. Silläkin spekuloitiin, että kohteena olisi ollut läheinen afgaanilainen elokuvafirma.

Joka tapauksessa pommi räjähti keskellä jotakuinkin ei mitään kadulla, ja sen kymmenestä uhrista kahdeksan oli afgaanilapsia. Ilmeisesti niitä samoja vaatteidenkaupustelijapoikia, jotka yleensä kansoittavat tuota kadunpätkää. Myös pommin kantajan kerrottiin olleen 14-vuotias poika. Ei ole ainakaan vielä selvillä, tekikö hän niin kutsutun itsemurhaiskun vai oliko hän tietämätön kantamuksestaan. Vähän iskun jälkeen nähtiin kadulla pari burqapukuista naista huutamassa amerikkalaisvastaisia iskulauseita.

Epäilykset kohdistuvat kolmeen ääriryhmään, Talibaniin, Haqqani-ryhmään ja Hizb-i Islamiin. Talibaniin viittaisi se, että joku heidän edustajansa uutisten mukaan ehti jo ottaa iskusta vastuun. Haqqaneihin taas viittaisi se, että Taliban on keskittynyt lähinnä maakuntiin, kun taas Kabulissa tehdyt iskut ovat olleet useammin joko (viime aikoina) Haqqani-ryhmän tai (aikaisemmin) Hizb-i Islamin tekemiä. On surullista, että tänä päivänä eräät ääriryhmät katsovat olevan oikeutettua taistella "amerikkalaista imperialismia" ja milloin mitäkin vastaan murhaamalla julmasti viattomia muslimilapsia.

Ei kommentteja: