keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Shashemenne

Jatkettaessa Langanon, Abijattan ja Shallan järviryhmästä edelleen etelään, maantie kulkee ensin Arsi Negellen kylän läpi. Sitten teitä reunustavat taas jonkin aikaa ylilaidunnetut savannit, kunnes lähestytään Shashemennen kaupunkia. Shashemenne ei ole mitenkään erityisen näkemisen arvoinen paikka, mutta se on kuuluisa eräästä syystä: ras Tafarin tullessa kruunatuksi Etiopian keisariksi Haile Selassien nimellä keksi muuan jamaikalainen lahkolaisliike julistaa, että Haile Selassie toteutti jonkin profetian, jonka mukaan Afrikasta nousee messias kuninkaaksi. Rastafarien nimellä sittemmin tunnettu lahko muutti Etiopiaan ja Haile Selassie lahjoitti heille maata Shashemennen alueelta. Shashemennen pohjoispuolella sijaitseva rastafarilaissiirtokunta tunnetaankin "Jamaikan" nimellä.

Shashemennen kaupungissa näkyi jonkin verran rastafareja lampsimassa rastat päässä kylänraittia, mutta vaikka jotkut länsimaiset repputuristit ovat tästä kovin innoissaan, en suosittelisi valokuvien ottamista enkä varsinkaan yrityksiä kysellä, mistä sitä gandžaa (marijuanaa) saa ostaa, sillä rastafarit ottavat uskontonsa tosissaan ja gandžan polttamisen pyhänä rituaalina. Täällä on kuulemma kivitetty repputuristeja. Eivät rastafaritkaan sentään aivan immuuneja ole turistien tuomalle rahalle, vaan ovat perustaneet paikalle "Mustan leijonan museon" ihannoimaan Haile Selassieta ja odottamaan tämän uutta tulemista.

Paikalliset etiopialaisortodoksit eivät lainkaan pidä rastafareista, vaan ovat näihin päiviin saakka estäneet virallisen kansalaisuuden myöntämisen rastafareille ja jopa näiden jälkeläisille. He ovat myös rakentaneet suunnattoman uuden ortodoksikirkon, joka seisoo melkein kuin mielenosoituksellisesti vartiossa Jamaikan invaasiota vastaan. Alueen paikallisväestö on pääosin oromoja, joiden joukossa ortodoksit ovat pieni vähemmistö, mutta he ovat tietysti kaikkialla Etiopiassa näkyvimpiä. Muslimit ja protestantit, joita kumpiakin on alueella enemmän kuin ortodokseja, pitävät paljon matalampaa profiilia - ja heillä tuntuu myös olevan vähemmän antipatioita rastafarilaisia kohtaan.

Shashemennessä tie haarautuu. Yksi haara vie seuraavaan kohteeseeni Wondogennetiin, toinen taas kaakkoon, nousten lopulta Balevuorille. Suoraan etelään johtava maantie taas johtaa Hautavajoaman savannien halki Eteläisten kansojen osavaltion pääkaupunkiin Hawassaan.

Ei kommentteja: