torstai 3. joulukuuta 2009

Luang Prabang

Olen palannut Suomeen ja matkalaukkuni jäivät panttivangeiksi Finnairin ja lentokenttäväen työtaistelussa. Sinne jäivät kaikki Luang Prabangista, Vientianesta ja Bangkokista ostetut joululahjat, jotka oli tarkoitettu jaettaviksi perheenjäsenille ja ystäville Suomessa ja Libanonissa.

Mutta kerrotaanpa ensin Pohjois-Laosin pääkaupungista ja entisestä valtakunnan pääkaupungista Luang Prabangista, joka sijaitsee Mekongin varrella ja metsäisten kukkuloiden siimeksessä. Laosin avautuessa viimeisen vuosikymmenen aikana Luang Prabangista on alkanut muodostua uusi Kaakkois-Aasiassa matkustavien reppumatkailijoiden mekka, vähän kuin Chiangmai on Pohjois-Thaimaassa. Luang Prabangissa vallitsee kotoinen ja leppoisa tunnelma, se on täynnä viihtyisiä majataloja ja ravintoloita. Jos osaa tinkiä niin Luang Prabangista saa halvemmalla silkkejä, kankaita ja muita matkamuistoja kuin Vientianesta. Tosin on syytä katsoa mitä ostaa, koska yömarkkinoilla tarjolla on myös uhanalaisista eläimistä ja sademetsäpuista tehtyä krääsää, kiinalaisen lääketieteen nimissä vodkapulloihin tungettuja käärmeitä ja gekkoja ja muuta kuvottavaa.

Todistimme sentään yöllä majatalossamme, että iso sininen ja punatäpläinen gekkolaji tokkee ei ole ainakaan vielä kuollut sukupuuttoon Luang Prabangista. Viimeksi olen nähnyt lajin öisellä temppelikukkulalla Phnom Penhissä muistaakseni joulukuussa 2000.

Laosin lintutiheys on paljon pienempi kuin Thaimaassa, koska laot ovat vuosikymmenten ajan syöneet lintunsa. Parhaita lintupaikkoja ovatkin temppelialueet, joissa lintujen tappaminen lienee rajoitettua. Sen sijaan temppeleiden riesana on toinen perinne, buddhalaisten tapa parantaa karmaansa vapauttamalla lintuja temppelikäyntiensä yhteydessä. Tätä varten lintuja tietysti pyydystetään massoittain luonnosta ja paitsi että linnut näin vangittuina traumatisoituvat ja pyydystettyjen emojen jälkeläiset kuolevat pesiinsä, myös monet häkkeihin ahdetuista linnuista kuolevat tai sairastuvat. Kyse on eläinrääkkäyksestä uskonnon nimissä. Suosituin vapautettava lintu on suomumanikki, koska nämä pienet loistopeipot viihtyvät tiiviissä parvissa ja joutuvat siten helposti koko parvi pyydystetyksi kerralla verkkoihin ja katiskoihin.

Luang Prabangin ympärillä on monenlaisia nähtävyyksiä, joihin tuktukit ja pickup-taksit rahtaavat repputuristeja. On pari kansallispuistoa, joissa on tarjolla norsusafaria, sekä rikkoutuneiden buddhien hautausmaana toimiva luola. Itse kaupungissa sijaitsevat vuoren päällä oleva kultainen stupa ja kuninkaan linna.

Ei kommentteja: