maanantai 1. syyskuuta 2008

Helsinki III

Lopulta sateet loppuivat - samana kesän viimeisenä päivänä kun libanonilaisvieraani piti lentää takaisin Beirutiin. Hän ehti nähdä vilaukselta auringon Helsingin yllä. Odotan tosin uusia vieraita Lähi-idästä jo viikon päästä. Suomalaisten käyttäytyminen piristyi kummasti sääolojen muutoksen myötä, vaikkakin kolea viima pitää jalankulkijat kiireisinä etenemään paikasta toiseen.

Lauantai-iltana pidettiin kotibileet ystäväni asunnolla Kalliossa. Se on varmaankin harvoja asuntoja Kalliossa, jossa seinällä on Mannerheimin kuva. Solidaarisuudesta vapautta ja demokratiaa kohtaan tilaisuudessa juotiin georgialaisia ja libanonilaisia viinejä, jotka oli noudettu Alkosta, joten niiden hankkimisella tuli tuettua myös Suomen valtion kassaa.

Sunnuntaina päivällä, kun libanonilainen vieraani oli täällä viimeistä päivää, törmäsimme Vanhalla ylioppilastalolla SKP:n punalippuihin ja kojuihin, jossa jaettiin esitteitä: seminaareissa olisi ollut tarjolla marxilais-leniniläistä teoriaa, vastarinta-aatetta, tutustumista Kuuban ja Venezuelan sosialistisiin aatteisiin ja länsimaisen yhteiskunnan halveksuntaa eri muodoissa. Puhujien joukossa oli venäläinen kansanedustaja, suomalaisia kommunisteja ja amerikkalaisia itsekriitikoita - kyllä Amerikan kansa on varmaan ylpeä tällaisista lähetyssaarnaajista.

Libanonilainen vieraani, joka on lyhyen elämänsä aikana saanut jo yliannostuksen erilaisten totalitääristen ryhmien ja "vastarinnan" etujoukkojen kansan eduista piittaamatonta öykkäröintiä, tuli tällaisen näkemisestä niin vihaiseksi, että tarvitsi tuopin olutta. Mitä mieltä oli puolustaa ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia uhanalaisissa valtioissa, kun demokraattiset länsimaat - ja vieläpä niiden ylioppilaskunnat - tukivat avoimesti totalitarismin levittämistä ja ylistivät diktatuureja, ihmetteli demokraattiseen vasemmistopuolueeseen kotimaassaan kuuluva ystäväni. Vaikka kummatkin kannatamme myös marginaalisten puolueiden oikeutta ilmaista omat mielipiteensä rauhanomaisesti, ystäväni toivoi, että joku ottaisi näistä ihmisistä valokuvia, jotta he myöhemmin häpeäisivät toimiaan.

Minua on viime päivinä hämmästyttänyt, kuinka moni koulutettu suomalainen luulee, että Georgia ja Viro olisivat jotenkin itse aiheuttaneet Venäjän hyökkäykset itseään vastaan kohtelemalla huonosti ja "nationalistisesti" venäläisiä. En ole kuullutkaan, että Georgia olisi jossain vaiheessa sortanut georgianvenäläisiä, laittanut Venäjää kauppaboikottiin, räjäytellyt Venäjän kaasuputkia tai että Georgian joukot olisivat tehneet pogromeja venäläissyntyisten kauppiaiden omistamia kauppoja vastaan Tbilisissä. Venäjällä kaikkea tätä on kyllä tapahtunut georgialaisia vastaan eikä sitä ole taidettu Suomessa edes huomata.

Kaikille vapaan tiedonvälityksen maiden asukkaille pitäisi olla tähän mennessä selvää, että venäläinen sotapropaganda Georgian joukkojen "kansamurhasta" venäläisiä "rauhanturvaajia" ja osseettimilitioita vastaan oli täyttä puppua. Kaukasiassa kansanmurhia on harrastanut Venäjä - 1800-luvulta alkaen tšerkessejä, tšetšeenejä, balkaareja, karatšaita, avaareja, adžaareja, hemšinejä ja monia muita vastaan, ja jälleen 1990- ja 2000-luvuilla tšetšeenejä vastaan. Venäjän liittolaiset ovat etnisin puhdistuksin ajaneet kymmeniätuhansia kodeistaan Karabahissa, Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Venäjä ja sen tukema Armenia miehittävät laajoja alueita, jotka kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluvat Georgiaan ja Azerbaidžaniin. Georgia ei ole puhdistanut Tbilisiä abhaaseista sen enempää kuin venäläisistäkään, mutta Venäjä ja sen tukemat militiat ovat puhdistaneet Georgiaan kuuluvat Abhasian ja Etelä-Ossetian georgialaisista (ja niistä abhaaseista ja osseeteista, jotka eivät ole samaa mieltä Moskovan kanssa, koska tällaisia ihmisiä olen itsekin tavannut mm. pakolaisia täyteen ahdetussa Tbilisin Iveria-hotellissa).

Ja mitä Viroon tulee, ihmettelen, mitä virolaisten oikein pitäisi tehdä ollakseen jotain muuta kuin "nationalisteja". Lakata puhumasta viroa? Muuan venäläismielinen tuttavani rinnasti toissailtana Viron laulavan vallankumouksen Venäjän hyökkäykseen Georgiaa vastaan, pitäen sitä "kauhean kovana ja ulossulkevana" ja venäläisiä sortavana. Minä kun luulin, että Viron laulavassa vallankumouksessa oli kyse yleisinhimillisen demokratian ja vapauden sekä kansallisen itsemääräämisoikeuden puolustamisesta eikä se suuntautunut venäläisiä vaan Neuvostoliiton totalitääristä järjestelmää vastaan. Eivätkö venäläisetkin hyötyneet siitä, että tuo järjestelmä Luojan kiitos siirtyi historiaan? Neuvostoliiton järjestelmähän muodosti maailmanhistoriallisen rikossarjan, jossa reippaasti yli sata miljoonaa ihmistä surmattiin ja heistä hyvin suuri osa venäläisiä. Mikä "geopoliittinen katastrofi" sen hajoaminen oikein oli?

Jos vironvenäläiset olisivat onnellisempia Venäjän imperiumissa kuin Virossa, he olisivat voineet äänestää jaloillaan ja lähteä Virosta - varaa heillä olisi ollut siihen, sillä heillä meni taloudellisesti paljon paremmin kuin venäjänvenäläisillä. Viron yksityistämisprosessi antoi käytännössä kaikille, kansallisuuteen katsomatta, mahdollisuuden yksityisasunnon lunastamiseen nimellishintaan, kun taas Venäjällä yksityistäminen merkitsi miljoonien ihmisten joutumista asunnottomiksi, kun kommunistieliitti yksityisti lähiöitä itselleen ja nosti vuokrat satakertaisiksi.

Venäjän venäläiset kiehuvat tänä päivänä kansallisvihassa uskoen virolaisten ja georgialaisten uhkaavan suurta Venäjää ja katselevat samalla kuinka pieni turvallisuuspalveluihin valtansa pohjaava eliitti Moskovassa ja Pietarissa rikastuu ylettömästi öljyn ja maakaasun ylikorkeilla hinnoilla. Samaan aikaan vironvenäläiset ovat vähitellen integroituneet virolaiseen (eurooppalaiseen) yhteiskuntaan, tulleet EU:n jäseniksi, palvelevat vapaaehtoisina Nato-joukoissa, matkustavat vapaasti Schengen-alueella, nauttivat sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista ja osallistuvat vapaasti Viron sisäpolitiikkaan ja kaupalliseen elämään. Onko Viro syyllistynyt yhteenkään pogromiin venäläisiään vastaan? Onko se vanginnut heitä? Onko venäläisiä internoitu suodatusleireille ja nuoria miehiä kaapattu ja kidutettu miliisiasemilla ja sotilastiedustelun tukikohdissa? Ei.

Tosiasia on, että Viro huolehtii vastuullisesti kansalaistensa ja alueellaan olevien kansalaisuudettomienkin hyvinvoinnista, mitä ei voi sanoa Venäjästä. Virolaisilla on oikeus puhua omaa kieltään ja puolustaa maansa itsenäisyyttä ja Viron demokraattisella hallituksella on vastuu ennen kaikkea omia kansalaisiaan kohtaan, ei suomalaisia tai saksalaisia besserwissereitä, jotka tuntuvat aina tietävän virolaisia ja georgialaisia paremmin, mitä venäläiset saavat Virossa ja Georgiassa tehdä. En sen sijaan kadehdi Venäjän kansalaisia, jotka saavat vastineeksi tottelevaisuudestaan lähinnä kansalliskiihkoista hurmosta, ohjattua mediapropagandaa ja suurvaltauhoa. Entä sitten kun öljyn ja kaasun hinnat taas laskevat ja koittaa tilinteon hetki? Kuinka monia Mainilan laukauksia Moskovan kyyniset johtajat ehtivät vielä masinoida ennen sitä?

Ei kommentteja: