tiistai 3. maaliskuuta 2009

Awash

Lähi-idästä on tullut oikeuden tapahtumista koskevia uutisia. Kemikaali-Ali on viimeinkin saanut kuolemantuomion Irakissa. Libanonin poliittisia murhia tutkiva tuomioistuin puolestaan aloittaa toimintansa Haagissa. Sen odotetaan pyytävän neljän Libanonissa vangittuna olevan entisen tiedustelukenraalin luovuttamista. Sepä olisikin jotain jos luovutusta voitaisiin edes harkita ilman että hessut säntäävät riehumaan Beirutin kaduille.

Olin lauantaiaamusta maanantai-iltapäivään uudelleen Awashin kansallispuistossa, tällä kertaa amerikkalaisen ystävättären ja ugandalaisen nisäkästutkijan kanssa. Meidät vastaanotti Filwuhan leirissä asusteleva australialainen paviaanitutkija. Paikalla osan aikaa myös sveitsiläinen eläinlääkäri ja saksalainen lähetyssaarnaajaperhe joten kuumien lähteiden alueella oli melkein tungokseen asti valkonaamoja.

Lisäksi tämä on kuivaa aikaa, joten ympäröivän alueen afarit ovat tunkeutuneet sankoin joukoin lehmineen, vuohineen ja kameleineen kansallispuiston alueelle ja käyvät tietysti kaikki juottamassa niitä kuumien lähteiden alueella. Siellä lehmät sitten syövät vihreää vesikasvillisuutta sulassa sovussa pahkasikojen ja krokotiilien kanssa. Sillä välin afarit tulevat valkoihoisten leiripaikoille ja istuvat siellä tuijottamassa, yleensä puhumatta mitään. Heitä ei saa valokuvata, sillä he uskovat, että valokuvaaminen imee verta heistä. Kaikilla afarkansan miehillä on mukanaan kalashnikov ja käyräsapeli, joten heidän kanssaan ei kannata haastaa riitaa.

Tämä päivisin lähteiden ympärillä vallitseva tungos ei kuitenkaan estänyt villieläimiä tulemasta tykö. Pahkasiat ja vaippapaviaanit hyörivät alueella kirkkaassa päivänvalossakin mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Krokotiilit alkavat liikkua vasta hämärissä. Yöllä telttojemme ympärillä liikkui paljon täplähyeenoja, jotka kiljahtelivat ja ulvoivat aivan telttojen liepeillä. Paviaanit kävivät tarkastamassa paikkoja poissaollessamme, mutta kaikki syötäväksi kelpaava oli tietysti viisaasti autossa lukkojen takana. Myös leijonan karjahtelua kuultiin kumpanakin yönä. Afarpaimentolaisten mukaan leijonat olivat ensimmäisenä yönämme tappaneet muutaman kamelin ja lehmän lähitienoolla. Myös leijonien jälkiä löydettiin myöhemmin, vaikka koko puiston alueella lienee nykyisin jäljellä enää parikymmentä, korkeintaan neljäkymmentä leijonaa. Mikä ilahduttavinta, löysimme myös tuoreet virtahevon jäljet, joten niitäkin on yhä Filwuhasta alkavilla lähteiden ympärille syntyneillä kosteikoilla.

Lintulajeista voi mainita, että näimme tällä kertaa kolmea lajia trappeja, mukaan lukien useita kuningastrappeja, joka on maailman painavin lentävä lintu. Petolinnuista mainittakoon paviaaneja metsästävä suuri gasellikotka, erikoinen pyrstötön harlekiinikotka, somalianlauluhaukka ja afrikansirohaukka. Runsaasti myös somaliankaijoja, abessiniansininärhiä, viittä lajia sarvinokkia ja kolmea lajia kanalintuja.

Ei kommentteja: