lauantai 12. heinäkuuta 2008

Jeita

Viime viikot ovat menneet suuressa kiireessä vuoroin Damaskoksessa, vuoroin Beirutissa. Eilen saatiin Libanoniin vihdoin uusi hallitus pitkän riitelyn jälkeen. Viime viikkojen ajan myös taistelut Tripolissa ovat jatkuneet, ajoittain rajuina, sunnien ja alawiittien välillä. Väliin on tapeltu verissä päin myös Keski-Bekaassa ja joissain Länsi-Beirutin osissa. Kaikesta tästä huolimatta uusi kuuma kesä on tullut Beirutiin ja turistitkin palanneet. Gemmayzén ja Hamran kaduilla risteilee urheiluautoja, jotka on rekisteröity Saudi-Arabiaan, Kuwaitiin, Arabiemiraatteihin, Jordaniaan, Qatariin - jopa Saksaan ja Ranskaan. Maailmankuuluja pop-artisteja odotetaan taas tänä kesänä esiintymään Beirutiin.

Uudessa hallituksessa länsimielinen maalis-14-liittouma sai torjuntavoiton siinä, että sisäministeriksi nimitettiin sitoutumaton vaalilakiasiantuntija ja puolustusministerinä jatkaa edellishallituksen puolustusministeri. Myös valtionvarainministeriö ja oikeusministeriö pysyvät maalis-14:n hallinnassa. Ulkoministerinä jatkaa syyrialais- ja iranilaismielisen maalis-8:n edustaja. Tappiona maalis-14:lle luettakoon se, että telekommunikaatioministeriö siirtyi nyt maalis-14:n druuseilta maalis-8:n kristityille liittolaisille aounisteille. Toivottavasti tämä ei merkitse muutoksia puhelinlinjojen kuunteluun ja siihen, mille sivustoille netin kautta jatkossa pääsee vapaasti...

Tänään järjesti libanonilainen nuorisojärjestö ja maan suurimman päivälehden an-Naharin nuortenliite Nahar ash-Shabab suuren nuortenkonferenssin Jounién itäpuolisessa Jeitassa. Paikalla oli myös poliitikkoja kuulemassa nuorten hankalia kysymyksiä ja yrittämässä vastata niihin - mukana myös tuore sisäministeri.

Jeita on kuuluisa tippukiviluolistaan, jotka kuulemma ovat maailman toiseksi suurimmat. Olivatkin hyvin vaikuttavia! Luolastoista vain kolmannes löydetyistä on avoinna yleisölle, mutta niihinkin osiin mahtuu valtavia holveja ja maanalainen joki, joka virtaa ulos luolista Koirajokena, Nahr al-Kalbinä (antiikin Lykosjoki), jonka rotko viettää Jounién eteläpuolelta Välimereen. Nahr al-Kalbin laakso on vehreä ja kasvaa muun muassa lehtimetsää.

Ei kommentteja: