torstai 17. heinäkuuta 2008

Jordania

Maanantaista ja tiistaista suuri osa kului auton ratissa, jotta vieraani ehtisi nähdä lyhyessä ajassa mahdollisimman monta mielenkiintoista kohdetta Jordaniasta. Ensimmäisenä niistä oli luoteinen Jerash, jossa on suuri roomalaisaikainen raunioalue, sisältäen mm. pylvästeitä, temppelien raunioita, Hadrianuksen portin sekä kaksi hyvin säilynyttä amfiteatteria. Hippodromilla järjestetään turisteille roomalaisaikaisiksi sonnustautuneiden näyttelijöiden toimesta hevoskilpailu- ja gladiaattorinäytöksiä.

Varsin lähellä Jerashia on kaksi merkittävää luonnonsuojelualuetta, Ajlun ja Dibbin. Molemmissa on Jordanian maisemassa eksoottisia laajahkoja metsäalueita, Ajlunissa varsinkin tammimetsiä, mutta alueelta löytyy myös mäntymetsiä ja muun tyyppisiä havumetsiä. Alueella pesii levinneisyytensä etelärajoilla monia euraasialaisia metsälintuja, kuten sinitiaisia ja kuusitiaisia.

Jerashista matka jatkui Ammanin läntisten esikaupunkien kautta jyrkästi alas Jordanjoen laaksoon, maailman syvimpään paikkaan. Jordanjoen laakson Jordanian-puoleisesta osasta löytyy mm. Johannes Kastajan muinainen toimipiste. Uimarannat Jordaniassa sijoittuvat Kuolleenmeren pohjoispäähän. Suurin osa niistä kuuluu viiden tähden hotelleille, joten halpamatkailijan kannattaa hakeutua Ammanin kaupungin omistamalle yleiselle rannalle, jossa on pieni pääsymaksu (8 dinaaria), ja jossa käyvät paikalliset lapsiperheet ja nuoriso. Välillä siellä on allasbileitä ja muuta hauskaa.

Matkan varrella Kuolleeltamereltä Petraan kannattaa pysähtyä Karakin linnalle, ristiretkeläislinnalle, joka esiintyy tärkeässä roolissa elokuvassa Kingdom of Heaven ja sijaitsee vaikuttavan rotkon huipulla.

Jordanian tärkein luonnonsuojelualue löytyy myös matkan varrelta Kuolleeltamereltä Petraan. Se on Danan kansallispuisto, joka kattaa suuret alueet vaikuttavia kanjoneja, laaksoja ja vuoria. Danan kylästä löytyvät kansallispuiston tietokeskus ja pari majataloa. Omalta kannaltani erityisen kiinnostava seikka Danassa on aavikkopöllön esiintyminen yleisenä sekä Danan kylän että lähimmän vuoristoleirin yläpuolisilla jyrkänteillä. Voi aavikkopöllön löytää Petrastakin, mutta siellä on yleensä liian rauhatonta ja turisteja parveilee joka paikassa, jotta pöllö näyttäytyisi. Danan kylässäkin voi helposti nähdä arabianbulbuleja, rotkorakkeleita ja isopurppuramedestäjiä.

Petran unohtumaton raunioalue sijaitsee Wadi Musan pikkukaupungin kupeessa - hotellit ovat Wadi Musassa. Olen käynyt viimeisten kuuden vuoden aikana Petrassa niin monta kertaa ja niin monien vieraiden kanssa, että paikan lumous on jo alkanut hieman väljähtyä, etenkin kun joka käyntikerralla turistien ja joka paikassa parveilevien turismin lieveilmiöiden, kaupustelijoiden, aasi- ja kamelikyytien tarjoajien, aasien ja kamelien ulosteiden, turistien heittelemien roskien ja beduiinikitshin määrä on kasvanut eksponentiaalisesti eikä rajoitu enää muutamaan paikkaan vaan kojuja on jo kaikkialla tärkeimmillä rauniopaikoilla ja niille johtavilla poluilla.

Vielä vuonna 2002 ensivisiitilläni Petraan saattoi lähimmilläkin temppelijulkisivuseinämillä nähdä lyhytpyrstökorppien yhdyskuntia ja rotkorakkelit, rotkopunavarpuset, aavikkokiurut, mustapyrstöt, hupputaskut ja aavikkokertut parveilivat joka puolella. Silloin näin Petrassa keltapäähaukankin. Kaikki mainitut lajit kyllä löytyvät Petrasta edelleen ja muutama niistä varsin helposti jo siqin ja lähimpien raunioiden alueilta, mutta muuten varpuset ja palmukyyhkyt ovat tunkeutuneet kaikkialle ihmisten mukana ja aidot rotkolajit vetäytyneet suojaisempiin osiin.

Matkalla Petrasta Aqabaan kääntyy vasemmalle tie Wadi Rumiin, joka on toinen vaikuttava kanjonialue ja unohtumaton erityisesti maisemallisista syistä. Turismi on kasvanut sielläkin eksponentiaalisesti ja samalla viimeiset alueella sinnitelleet mustakotkat, korvakorppikotkat ja savannikotkat ovat kadonneet Jordanian faunasta.

Samalla kun virallinen Jordania avautuu avautumistaan, kehittäen demokratiaa ja vapauttaen yhteiskuntaa, islamistinen oppositioskene oirehtii hyvin huolestuttavaan suuntaan. Islamistien vahvoilla alueilla Saltissa ja Zarqassa länsimaisia naisia on kuulemma kivitetty ja olutta saa lähteä etsimään Ammanista, Aqabasta tai yliopistokaupunki Irbidistä. Wadi Musassa tuli hotellin sunnalainen portieeri esittelemään minulle ylpeänä nokialaiseensa tallentamaansa videota, jossa Iran ampuu sukellusveneistä ohjuksia taivaalle ja taustalla kuuluu Hizbullahin johtajan Hasan Nasrallahin pauhaus siitä, kuinka "jokainen käsi, joka yrittää kajota aseisiimme, tullaan hakkaamaan irti".

Ei kommentteja: