Harjoitin eettistä kuluttamista myös Alkossa. Ostin georgialaisia ja libanonilaisia viinejä juhannukseksi. Juomalla voi parantaa maailmaa ja tukea uhanalaisia demokratioita. Useimmista Alkon myymälöistä löytyy parikin erilaista libanonilaista viiniä sekä georgialaisista ainakin Kahetiassa sijaitsevan Telianin laakson Saperavi.
Libanonilaisista viineistä Ksaran Réserve du Couvent on peräisin Ksaran viinitilalta Zahlén vaalipiiristä Keski-Bekaasta, jossa maalis-14 sai odottamattoman suuren voiton maalis-8:n kannattajista. Zahlén ympäristö muodostaa kristityn vyöhykkeen muutoin perin shiialaisvaltaisessa Bekaan laaksossa, jossa Hizbullah on vahvoilla. Myös alueen sunnalaiskylät lienevät äänestäneet maalis-14:ä. Toinen suuri libanonilainen viininvalmistaja Kefraya sijaitsee Bekaan laaksoa pitkin kuljettaessa etelämmäs ja sillä on ollut perinteisesti hyvät yhteydet niin ikään maalis-14-liittoumaan kuuluviin druuseihin.
Viinien ostamisessa on myös se hyvä puoli, että pelko, että näillä ostoksilla voisi suoraan tukea Hizbullahia tai Iranin ylintä johtoa, eivät ole kovin vakavia. Libanonin tapauksessa jotkut viinitiloista saattavat tietysti olla lähempänä maalis-8:n kristittyjä tukipuolueita kuin maalis-14:n. En ole vielä löytänyt luotettavaa lähdettä siihen, kuinka viinistä voisi maistaa poliittisen sidoksen. Nykyisin Georgiassakin on kehitetty siinä määrin viininvalmistusta, että Neuvostoliiton maku on kadonnut ainakin vientiin menevistä georgialaisviineistä tyystin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti