torstai 18. kesäkuuta 2009

Juhannuksen edellä

Vapaan maailman katseet ja sympatiat ovat iranilaisten opiskelijoiden puolella, mutta lähipäivinä tai -viikkoina on kuitenkin todennäköisemmin odotettavissa verilöyly kuin uusi värillinen vallankumous. Iranilaiset lienevät saaneet innostusta Libanonin vaalituloksesta ja ehkä myös Obaman puheesta, kuten niin moni arvailee, mutta tyytymättömyys Ahmadinejadin diktatuuria ja väärin suunnattua resurssien käyttöä kohtaan on ollut kouriintuntuvaa Iranin koulutetumpien luokkien piirissä jo pitkään.

BBC on julkaissut erittäin mielenkiintoisen artikkelin Iranin tilanteesta ja siitä, missä oloissa kansalaisvaikuttaminen ja katuvallankumous voi onnistua ja milloin taas ei. Iranin uutiskuvista voi havaita saman kuin Libanonissakin. Demokratian ja vapauden kannattajilla on coolimmat aurinkolasit kuin pamputtajillaan, kun taas demokratian ja vapauden vastustajilla on matalat otsat ja epäsiistit sänkiparrat.

Olen aloittanut uuden turvataloni kalustamisen harjoittamalla eettistä kuluttamista. Olen valinnut varusteiden valinnat alkuperämaiden demokraattisuuden ja vapausasteen mukaan. Niinpä hylkäsin Venäjällä ja Kiinassa tehdyt lasit sekä vietnamilaiset aterimet. Suomalaisia ja virolaisia tuotteita ei enää tunnu löytyvän mistään, joten tyydyin ostamaan Puolassa, Turkissa ja Thaimaassa valmistettuja kotitaloustarpeita. Ne olivat eettisimpiä valmistusmaita, joita löysin.

Palasin Suomeen viikko sitten lauantaina aurinkoisesta Ammanista. Suomessakin oli vielä lauantaina aurinkoista ja kaiken huipuksi Helsingin keskustan katuja väritti sambakarnevaali. Mutta ei aikaakaan kun vähän karnevaalin päätyttyä taivaalta alkoi tulla kaatamalla vettä ja siitä lähtien onkin vallinnut joitain auringon pilkahduksia lukuun ottamatta koleus ja kalseus. Suomen kesä on vaihteleva.

Ei kommentteja: