torstai 11. maaliskuuta 2010

Lisää Jemenistä

Eilen tapahtui monenlaista. Muuan merkittävä paikallinen poliitikko kutsui lounaan jälkeen minut ja kollegani huvilansa vastaanottotiloihin juomaan teetä ja jauhamaan qatia. Eurooppalaiset parhaansa mukaan teeskentelivät arvostavansa suuresti pensaanlehtien pureskelua, ja pensaita kannettiinkin sisälle kokonaisina suuri määrä, tärkeä isäntä kun oli kyseessä. Miespuoliset vieraat saivat jemeniläiset hameet ja tikarit ylleen toimituksen ajaksi.

Kävin myös Burj as-Salaamin tornissa, jossa voi polttaa vesipiippua ja juoda minttulimonadia katsellen samalla sanoinkuvaamatonta näkymää kaikkiin suuntiin yli Sana'an vanhankaupungin. Vanha Sana'a on todellinen arkkitehtoninen helmi. Talot ovat piparkakkutalon näköisiä ja niiden ikkunoissa on kaikissa väreissä loistavia lasimaalauksia. Täältä löytyy yksi maailman vanhimmista moskeijoista, Sana'an suurmoskeija. Auringonlaskun jälkeen erilaiset lyhdyt ja lamput tuovat valoa kapeille kujille. Suq al-Milhin keskellä olevalla pienellä aukiolla voi juoda teetä ja syödä kebabia.

Tänään koko päivä kului Jemenin luoteisosassa, Hudeidan satamakaupungin ja Saudi-Arabian rajanpinnassa sijaitsevan salakuljetuskaupunki Haradin ympäristöissä ja niiden välisellä rannikolla. Maasto on suurelta osin akaasiasavannia sekä viljelymaita, minkä lisäksi tasaisin välein on hedelmätarhoja ja känkkyräisiä vuosisataisia oliivipuita. Pienemmät kylät ovat savimajoja, joissa on ruokokatto. Tunnelma on perin afrikkalainen, vaikka Arabiassa ollaan. Monilla naisilla on hattivattivarustus, mustan kaavun päällä omituinen korkea hattu.

Olen tietysti tällä Jemenin matkalla myös avannut vuoden 2010 uusien lintulajien saldon, johon tuli tänään pari lajia lisää, mm. pallomaisina parvina akaasiasavannilla liikkuva arabiankultavarpunen. Lisäksi olen nähnyt monia aiemmin Etiopiassa havaitsemiani lajeja ensimmäistä kertaa Euraasian puolella. Jemen ja eteläisin Saudi-Arabia - Jizanin, Najranin ja Asirin läänit - muodostavatkin omaperäisen luonnonmaantieteellisen alueen, jonka kasvistossa ja eläimistössä on paljon yhtäläisyyksiä Abessinian ylämaihin. Monien etiopialaisten lintulajien lisäksi näinkin monissa osissa aluetta - samoin kuin aiemmin Adenin seudulla - myös dinosaurusten ajoilta periytyviä useampirunkoisia duumpalmuja.

Ei kommentteja: