lauantai 4. joulukuuta 2010

Cockscomb

Kävelin Helsingin keskustaan asioille ja lounaalle. Mennessä oli lumimyrsky. Kadunkulmassa joku itäeurooppalainen setä soitti trumpetilla trooppista lambadaa lumipyryssä. Palatessa ohi kolisteli mustassa sohjossa punainen kuplavolkkari, jonka takaa roikkui kaljatölkkejä jonkun parin avioitumisen kunniaksi. Lienee aika jatkaa Belizen matkamuistoja. Vuorossa on Cockscomb.

Cockscombin suojelualue sijaitsee Dangrigasta ja Hopkinsista lounaaseen yli Sitteejoen ja läpi kylän nimeltä Maya Center, johon on siirretty "sivistyksen pariin" aiemmin hajallaan sademetsissä eläneet mayaintiaanit. Cockscombin suojelualue käsittää laajan alueen trooppista metsää, lähinnä uudelleen elpyneitä entisiä jalopuun hakkuualueita ja entisiä viljelyksiä - esimerkiksi kaakao ja kookospalmu kasvavat villiintyneinä pitkin alueen viidakoita. Alue käsittää myös Belizen korkeimman vuoren Victoria Peakin. Nimensä alue on saanut tästä Mayavuorten osasta, joka joidenkin mielestä muistuttaa kukonhelttaa.

Cockscombin perustamisen syy oli alueen poikkeuksellisen vahva jaguaarikanta, mutta jaguaarin lisäksi alueella elää koko maailman suurin kissapetojen diversiteetti - jaguaarin lisäksi myös ainakin puuma, oselotti, jaguarundi ja margai sekä muitakin petonisäkkäitä kuten tairoja, harmaakettuja, koateja ja saukkoja. Harmaakettuja näkyi estoitta kuljeskelemassa kansallispuiston keskuksen ympärillä keskellä kirkasta päivääkin, mutta jaguaarista löytyi tietysti vain raapimajälkiä.

Linnustollisesti Cockscomb oli varsin mielenkiintoinen paikka, jossa näki esimerkiksi momotteja ja jakamareja aika hyvin. Alueella elävät hokkokanat ja tukaanit pysyivät paremmin piilossa, mutta kuningaskondorin sain bongattua täältä. Erilaisten tyrannien kirjo oli ällistyttävä. Pääsin myös näkemään pari muuralajia hyvin ja läheltä.

2 kommenttia:

pasanen kirjoitti...

Oletpa päässyt mielenkiintoisella reissulla näkemään outoja lintuja. Minä olen lintulaudaltani tavanomaisten lisäksi tavannut pähkinänakkelin, kuusitiaisen ja puukiipijän, joka tosin ei laudalla oikein osannut olla, vaan noukki mieluummin maasta.

Observer kirjoitti...

Suomessa on erinomaisen rikas lintumaailma, jopa talvisaikaan. Esimerkiksi kaikki yleiset tiaslajit ovat todella hienoja otuksia. Ja Helsingin keskustassakin olen nähnyt tänä vuonna mm. varpushaukkaa, kanahaukkaa ja huuhkajaa.

Puukiipijä onkin erikoisuus, koska on puhdas hyönteissyöjä ja silti kykenee talvehtimaan Suomessa. Kaarnanraot lienevät täynnä talvehtivia hyönteisiä ja hämähäkkejä, joilla nämä(kin) linnut elävät talvien yli.