sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Viikko sairaana

Viimeisen viikon olen ollut sairaana, mutta kyseessä ei ole sikaflunssa eikä mikään trooppinen tauti, jonka olisin tuonut mukanani Afrikasta, vaan tavallinen virusperäinen flunssa, jollaisia saa, kun lentää liian hyvin ilmastoiduissa lentokoneissa ja asettuu täkäläiseen kylmään ilmastoon. Olin myös Genevessä, mutta se ei ollut lainkaan hauskaa sairaana, varsinkaan paluulentomatka, jonka aikana päänsisus meinasi räjähtää otsalohkosta ulos.

Nyt olen äitienpäivän kunniaksi Kanta-Hämeen metsissä. Muistin äkkiä, että tasan vuosi sitten oli Libanonissa puolentoista viikon sisällissota, joka sai minut alun perin tämän bloginkin perustamaan, vaikkakin vasta jälkikäteen, koska vuoden takaisten tapahtumien aikana Beirutissa mieleeni tuli, että niistä olisi pakko kertoa tutuille ja ystäville siten kuin ne silminnäkijän näkökulmasta näyttivät, sillä jos tiedotusvälineitä seurasi, sai täysin väärän kuvan asioista. Tämä on varmasti syynä siihen, että tietyt maat, kuten Venäjä, Iran ja Syyria, haluaisivat mielellään kitkeä pois kaiken bloggauksen, joka ei ole valtion propagandaa tai sitä myötäilevää. Niin tietysti tekisi myös Hizbullah, jos saisi liittolaisineen yksinvallan Libanonissa.

Libanonilainen verkkolehti Now Lebanon on julkaissut muisteloita vuoden takaisista tapahtumista täällä.

Maailman uutisia seuratessa kannattaa nyt kiinnittää huomiota kolmeen kriittiseen alueeseen. Suomea koskettaa konkreettisimmin se, mitä Georgiassa tapahtuu, sillä mikäli Venäjä onnistuu pyrkimyksissään Georgiassa, se tulee kiihdyttämään samanlaista politiikkaa myös Ukrainaa ja Baltian maita vastaan. Suomi ja Puola ovat vuorossa vasta tämän jälkeen. Edward Lucas on vuoden takaisessa kirjassaan käsitellyt havainnollisesti sitä, kuinka Venäjän politiikka naapurialueidensa suhteen muuttuu sitä aggressiivisemmaksi, mitä enemmän myönnytyksiä se saa johtavilta länsivalloilta. Myös Lucasin blogi on mielenkiintoinen.

Pakistan on toinen maa, johon kiinnittäisin huomiota, sillä kuten oli arvattavissakin, sen jälkeen, kun valistunut sotilasjohtaja Pervez Musharraf painostettiin pois vallasta, kaikki on mennyt jatkuvasti huonompaan suuntaan. Enää ei ole poissuljettua, että Pakistanissa tapahtuisi seuraavien vuosien aikana islamilainen vallankumous, jonka jälkeen olisikin vuosikymmeniksi eteenpäin myöhäistä auttaa kyseistä maata. Tosin aiemminkin Pakistanin hauras ja kaikin puolin epätäydellinen demokraattinen järjestelmä on kumma kyllä kestänyt kauheat paineensa eikä ole vielä milloinkaan luhistunut Iranin tai Saudi-Arabian kaltaiseen diktatuuriin. Pakistanin demokratia on yhä paremmin kehittynyt ja lupaavampi kuin Venäjän.

Kolmas maailmankolkka, johon kiinnittäisin huomiota, on Lähi-itä, jossa on jälleen alkanut yksi uusi kierros sitä samaa kahden leirin toisiaan vastaan käymää suurta peliä, joka on jatkunut vuosien 2003-2005 värillisistä vallankumouksista lähtien. Libanonissa on tulossa vaalit ja ikävä kyllä Syyrian miehitysvaltaa edustaneiden tiedustelukenraalien vapautus lisää psykologista pelotevaikutetta, joka hyödyttää Hizbullahin lakeijoja saavuttamaan vaalivoiton ja kääntämään maan kehityksen suunnan takaisin kohti autoritääristä järjestelmää. Vaalivoiton jälkeen on selvää, että poliittiset murhat jätetään tutkimatta, entiset kenraalit tai heidän aatetoverinsa saavat taas vallan ja sananvapautta aletaan suitsia. Syyria ja Iran laskivat jo edellisvuosina sen varaan, että Obaman hallinto olisi halukas uhraamaan Libanonin demokratian, vaikkei saavutakaan todennäköisesti mitään konkreettista Syyrian ja Iranin suhteen.

Sunnalaisenemmistöiset arabimaat ovat edelleen erittäin huolissaan Iranin ja Syyrian suunnitelmista laajemmalla Lähi-idän alueella. Egypti ryhtyi jo toimiin pidättäen suuren määrän Hizbullahin ja Hamasin agentteja, joilla oli pitkälle meneviä salahankkeita Egyptissä. Marokko katkaisi diplomaattisuhteensa Iraniin samantapaisista syistä. Iranin ja Syyrian alueellisten suunnitelmien taustatukija lienee yhä Venäjä, jolle "suuri geopoliittinen muutos" Euroopan eteläreunalla sopisi täydentämään energiasaartoa idän suunnasta.

Ei kommentteja: