perjantai 11. kesäkuuta 2010

Kaukasian terveisiä 3: Mtskheta

Historiallinen Mtskhetan pikkukaupunki sijaitsee puolen tunnin ajomatkan eli 20 kilometrin päässä Tbilisistä Kura-joen vartta länteen, paikassa, jossa Kura (Mtkvari) yhtyy sivujokeensa Aragviin. Tbilisin tavoin Mtskheta sijaitsee Kartlissa, joka on Georgian valtakuntien historiallinen sydänmaa Keski-Georgiassa. Georgian omakielinen nimihän on Sakartvelo eli karttien tai kartvelien (kartlilaisten) maa. Länsi-Georgian Mingreliassa eli Megreliassa puhutaan mingreliä, joka on kartulista vähintään yhtä kaukana kuin katalaani on espanjasta.

Mtskheta oli Georgian eli silloisen Iberian kuningaskunnan pääkaupunki 200-400-luvuilla, jolloin Georgiasta tuli maailman toinen kristitty valtakunta Armenian jälkeen. Tämä Unescon maailmanperintölistalla oleva kaupunki toimii edelleen georgialaisortodoksisen kirkon pääpaikkana, mitä hyvin kuvastaa Mtskhetan keskustassa kohoava Svetitskhovelin katedraali, erityisen massiivinen ja upea 1000-luvulta peräisin oleva kirkko jopa maassa, joka on kaikkialla historiallisten kirkkojen täplittämä. Mtskhetan ulkopuolella vuoren huipulla kohoaa lisäksi 500-luvulta periytyvä Džvarin luostari ja kirkko, josta paikasta saa parhaan näköalan alas Kuran ja Aragvin yhtymäkohtaan ja Mtskhetan kaupunkiin.

Mainittakoon tässä yhteydessä, että joka kerran, kun olen käynyt Džvarin kirkolla, olen myös nähnyt siellä joitain mielenkiintoisia lintuja. Ensi kertani oli talvella 2000, jolloin ilmeisesti talviolosuhteet olivat ajaneet alppilajeja alemmas laaksoon, jossa ne olivat hakeutuneet Džvarin osin raunioituneille muureille ja torneihin, koska tämä ympäristö kai parhaiten muistutti luontaista elinympäristöään Kaukasuksella. Niinpä näin Džvarin luostarilla samalla kertaa alppirautiaisen ja kallionakkelin. Tällä kertaa näin siellä rusotaskuja, vuorisirkun sekä ylilentävinä kolme pikkukiljukotkaa ja neljä arohiirihaukkaa.

Georgian alkuaikojen suurena kuninkaana pidetty Vahtang I Gorgasali (Sudenpää) hallitsi vielä Mtskhetassa, mutta hänen seuraajansa Datši Udžarmalainen siirsi pääkaupungin helpommin puolustettavissa olevaan Tbilisiin (Tiflisiin) idempänä Kuran rotkossa.

Ei kommentteja: