sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Maidanin tarinoita II

Olen ollut sangen kiireinen viime aikoina. Viime viikonloppuna olin Georgiassa sillä hetkellä, kun Ukrainan hallitus yritti murskata Euro-Maidanin fyysisellä voimankäytöllä ja aiheutti mielenosoitusten paisumisen ennen näkemättömiin mittoihin. Janukovitšin hallinto tai sen venäläiset taustavoimat yrittivät myös provokaatioiden keinoin eskaloida tilannetta väkivallaksi, mitä skenaariota venäläinen propaganda on myös johdonmukaisesti rummuttanut.

Nyt lähdin pois Ukrainasta vain kahdeksi päiväksi - Viroon - mutta minusta silti tuntuu kuin pettäisin ukrainalaiset. Tämä johtuu siitä, että Janukovitšin palattua Suomen itsenäisyyspäivän iltana matkaltaan Kiinasta ja Sotšista hänen oletetaan tehneen Putinin kanssa salaisia sopimuksia, jotka hävittäisivät Ukrainan suvereniteetin ja liittäisivät sen osaksi Venäjän valtapiiriä. Toimittaja Edward Lucas kirjoitti somessa jo toissailtana, että Janukovitš olisi pantu allekirjoittamaan sitoumus maansa liittämisestä myöhemmin Venäjän tulliliittoon. Kiinassa Janukovitšin kerrottiin vuokranneen viisi prosenttia Ukrainan maapinta-alasta kiinalaisille maanviljelystarkoituksiin. Noiden maiden ukrainalaisilta viljelijöiltä tuskin kysyttiin, mutta Janukovitš lähipiireineen lienee saanut kasapäin käteistä välittömiin tarpeisiinsa, joista akuuteimpana vallassa pysymisen varmistaminen.

Joka tapauksessa mikäli Janukovitš sai Venäjältä ohjeet vallassa pysymiseensä ja myi maansa, seuraavana on odotettavissa mielenosoitusten väkivaltainen murskaaminen. Epäilemättä sen toteuttamiseksi tarvitaan jokin lavastettu provokaatio. Yleisten syiden propagandakoneisto hyödyllisine hölmöineen on kyllä sitten valmiina syöttämään sen maailmalle todisteena siitä, että ukrainalaiset mielenosoittajat ovat anarkisteja, fasisteja ja terroristeja, ja että mellakkapoliiseihin kohdistui noiden vaarallisten ainesten toimesta pogromi, ellei peräti berkuttien etnisen ryhmän kansanmurha.

Varmuuden vakuudeksi pari naamioitunutta kaukasialaisen näköistä tyyppiä käy heiluttelemassa mustaa lippua toimittajille (aiheeseen tarttuminen taattu), ja aiemmin tuntematon ukrainalaisessa luostarissa majaileva nunna lähtee köyhyyslupauksestaan huolimatta maailmankiertueelle kertomaan ukrainalaisten veritöistä viattomia venäläiskristittyjä vastaan. Mainilan laukaukset hoitunevat jossain Krimillä, ehkä Sevastopolissa. Venäjän on välttämätöntä tuoda suuret määrät erikoisjoukkoja suojelemaan ukrainalaisten mielenosoittajien uhkaamaa laivastotukikohtaansa. Sotilaallista väliintuloa ei missään nimessä tehdä eikä muualle Krimille mennä, kunnes siellä jo ollaan; siinä vaiheessa maailmalle kerrotaan, että nyt on keskityttävä muihin uutisaiheisiin, kuten Amerikan ja Euroopan sotaiseen uhoon, joka uhkaa Ukrainan vakautta.

Mutta vielä eilen lauantaina Kiovan keskusta-alueilla ei näkynyt näitä tummia pilviä, ellei Maidanin yllä leijunutta ja ihmisiä pelästyttänyttä vakoilulentolaitetta lasketa. Sekin voi tosin olla jonkin televisioyhtiön eikä hallituksen tai naapurimaan kalustoa. Maidanin mielenosoittajat ovat, kuten ovat olleet koko ajan, rauhallisia, sivistyneitä ja itseorganisoitumisensa on järjestelmällistä. Perheet ovat tulleet viettämään viikonloppuaan sinne; isät ja äidit pienten lasten kanssa, heilutellen pieniä Ukrainan lippuja ja EU-lippuja. Ei ole puhettakaan sellaisesta rähinöinnistä kuin Tampereen kiakkovieraiden kohdalla. Mutta Ukrainan mielenosoittajat eivät olekaan anarkian, Leninin ja Che Guevaran asialla, vaan puolustavat vapautta, demokratiaa ja maansa itsenäisyyttä, eurooppalaisia arvoja.

Toisin kuin Tampereen häiriköt, ukrainalaiset mielenosoittajat seisovat Maidanilla yrittäjien ja kauppiaiden puolustajina korruptoituneiden oligarkkien hallitsemaa kleptokratiaa vastaan. Ei olekaan yllättävää, että Maidanin ja muiden mielenosoituspaikkojen lähistön kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat viime aikoina olleet auki yötä myöten. Asiakkaita riittää, eikä yrittäjien tarvitse pelätä ilkivaltaa näiden rauhallisten ja kirkasotsaisten nuorten tai heidän seuraansa päivisin liittyvien työikäisten ja eläkeläisten taholta. Jopa kallista optiikkaa myyvä kameraliike on ollut auki öisinkin - tarvitsevathan toimittajat ja someen aineistoa tuottavat kansalaisjournalistit välineitä työhönsä.

Maidanilla voi nähdä kouriintuntuvasti, kuinka kiovalaiset auttavat muualta tulleita mielenosoittajia. Siellä jaetaan soppaa, teetä ja kahvia, lämpimiä vaatteita ja polttopuita on tuotu lahjoituksina kasapäin. Ukrainan tunnetuimmat artistit kuten Ruslana ja Svjatoslav Vakartšuk esiintyvät Maidanilla. Välillä puhuvat oppositiopuolueiden johtajat, kansanedustajat, kansalaisliikkeiden edustajat, opiskelijajohtajat ja papit. Ulkomaiset tukijat lähettävät valtuuskuntiaan Maidanille: siellä liehuu Liettuan, Puolan, Georgian, Moldovan, Tanskan ja Ruotsin lippuja, välissä vapaan Valko-Venäjänkin valkopunainen lippu. Georgian ja Moldovan entiset presidentit ja Europarlamentin edustajat esiintyivät lauantaina Maidanin lavalla. Liettuan parlamentin puhemies ja kymmenet puolalaiset parlamentaarikot ovat käyneet siellä näyttäytymässä, samoin Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle ja suurin osa ETYJ-kokoukseen osallistuneista länsimaiden ministereistä.

Jokaisena aamuna, jona herätessäni kuulen kotikadultani rytmikästä huutoa Bandu het!, Slava Ukraini! ja Herojam slava!, olen iloinen, sillä tiedän, että verilöyly ei ole vielä tapahtunut. Tiedän Ukrainan yhä olevan itsenäinen kansakunta, jossa toimivat poliittinen pluralismi ja vapaa mielenilmaisu, eikä se ole vielä taantunut Venäjän ja Valko-Venäjän kaltaiseksi diktatuuriksi.

Venäjä haluaa tuhota ukrainalaisten unelman, toivon tulevaisuudesta "normaalina eurooppalaisena maana", kuten Ulkopolitistin itäasiantuntija Synkeä yksinpuhelu asian ilmaisi:
"[Sillä] mitä Ukrainassa tapahtuu on suurta merkitystä Itä-Euroopan kehitykselle, ja sitä kautta Suomen lähialueen kansainvälispoliittiselle viitekehykselle. Jos Ukrainasta tulee ‘normaali eurooppalainen valtio’, tämä tulee merkittävästi vähentämään lännen ja Venäjän geopoliittisesta kamppailusta kumpuavaa epävakautta alueella. Ukrainan eurointegraatiota aktiivisesti ajavat valtiot – esimerkiksi Puola ja naapurimme Ruotsi ja Viro – tekevät näin viime kädessä [omien] kansallisten intressiensä takia. Tässä kontekstissa Suomen suhteellinen hiljaisuus ja passiivisuus on merkillistä sillä maamme pitkän tähtäimen kansallinen etu on pitkälti yhteneväinen pienten naapurivaltioidemme kanssa."
Venäjä haluaa sen sijaan esittää ukrainalaisten tulevaisuudentoivon haihatteluksi ja mielisairauden lajiksi, jota putinistinen pressi hyödyllisine hölmöineen kutsuu "oranssivirukseksi" ja leimaa CIA:n, fasistien ja terroristien salaliitoksi.

Todellisuudessa ukrainalaisten tämän hetken paras toivo piilee nuorten sukupolviensa antiautoritäärisissä asenteissa. Niistä on pitkälle kiittäminen oranssivallankumousta. Asiaa ei lainkaan muuttanut se, että oranssikoalition poliittiset johtajat ajautuivat riitoihin ja sössivät vallankumouksensa seuraavina vuosina, sillä tämä opetti vallankumouksen tehneelle nuorisolle vielä enemmän olemaan uskomatta ja tottelematta poliitikkojaan, ellei näiltä saataisi näyttöä.

Maa, jossa hallitus ryhtyy sotaan omia nuoria sukupolviaan vastaan, on tuomittu katastrofiin. Tästä on Syyria hyvä esimerkki - sielläkin syyrialaisten unelman tuhosi ennen kaikkea Venäjä. Kuten Assad, myös Janukovitš ja Azarov ovat osoittaneet olevansa Putinin palveluksessa eivätkä Ukrainan kansan. Mitä kauemmin he jatkavat kieltäytymistä oman kansansa mielipiteiden huomioimisesta, sitä enemmän heidän paikkansa on oleva historian roskatunkiolla, jossa muistellaan maansa mahdollisuudet pilanneita johtajia.

Paras vaihtoehto kaikkien kannalta olisi hallituksen ero, jonkinlaisen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostaminen ja aikaistetut vaalit, joissa valittaisiin uusi presidentti ja kansaa paremmin edustava parlamentti. Janukovitšin kleptokraattiselle valtaklikille ja pimeyden ruhtinaalle Putinille tämä ei tietenkään sovi. Siksi Ukrainan tummenevalla taivaalla leijuu joka yö väkivaltainen Damokleen miekka, joka uhkaa syöstä Ukrainan Valko-Venäjän tielle.

Ukraina on kuitenkin paljon suurempi maa kuin Valko-Venäjä, ja siellä on kehittynyt kymmenen vuoden aikana vahva nuori sukupolvi. Odotettavissa on siis kiivasta vastarintaa, jonka Venäjän tukema hallinto pyrkii murskaamaan tyrannian keinoin. Eurooppaan tulee pyrkimään miljoonia toivonsa menettäviä ukrainalaisia - pakoon mielivallan ja tulevaisuudettomuuden tieltä.

Venäjällä ei ole pidäkkeitä, sillä kansainvälisessä järjestelmässä Venäjä nauttii ainutlaatuista rankaisemattomuutta, jolle vain Kiina saattaa vetää vertoja. Venäjän ei tarvitse pelätä minkäänlaisia seurauksia - ei ainakaan niin kauan kuin Yhdysvallat ja Länsi-Euroopan suurvallat ovat heikkouden ja kyvyttömyyden tilassa. Ukrainalaisten suurin toivo saattaakin piillä länsinaapurissa Puolassa, joka ei liene unohtanut koko maanpuolustuksellisen eliittinsä surmaa kertaheitolla Smolenskissa vain muutama vuosi sitten. Toistaiseksi Puola on saanut voimakasta selkärankaa Saksasta ja Ruotsista. Saksa isona maana on ratkaisevassa asemassa. Valitettavasti Saksan liberaalien vaalitappio johtanee schröderiläisten sosiaalidemokraattien paluuseen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtoon.

Amerikka taas näyttää Obaman aikana menettäneen relevanssinsa ja kunnioituksensa niin Lähi-idässä kuin Itä-Euroopassakin. Tähän voi odottaa muutosta vasta presidentin vaihtuessa, sillä Obama on osoittautunut Yhdysvaltain huonoimmaksi presidentiksi miesmuistiin - mikä on kahden Bushin ja Clintonin jälkeen melkoinen saavutus.

Ei kommentteja: