maanantai 11. elokuuta 2008

Damaskos

Syyria ei todellakaan ole hyvä paikka yrittää etsiä tietoa muun maailman tapahtumista - tai sen puoleen edes Syyrian. Auttaa tosin kun pystyy kiertämään syyrialaiset estot ja blokit useimmille hyödyllisille verkkosivuille. Vaikka Lähi-idässäkin riittää seurattavaa, olen yrittänyt koota joitain tosiasioita Venäjän hyökkäyksestä Georgiaan.

Pitkin kesää Venäjän paikalliset separatistiset vasallit Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa tekivät aseellisia provokaatioita ja kävivät propagandakampanjaa Georgiaa vastaan. 3.7.08 tehtiin murhayritys Etelä-Ossetian eteläosien georgialaismielisen hallituksen johtajaa Dmitri Sanakojevia vastaan, ja heti perään venäläishävittäjät kävivät Georgiassa estämässä Georgian tiedustelulennokkeja hankkimasta tietoa venäläismielisten osseettimilitioiden liikkeistä. Georgian poliisipatrolleja vastaan hyökättiin sarjalla tienvarsipommeja. Venäläismieliset osseetit tulittivat säännöllisesti georgialaiskyliä. Georgia pidättäytyi provosoitumasta aseellisiin vastatoimiin.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä 6.-7.8.08 venäläismieliset osseetit iskivät rajulla sotilaallisella hyökkäyksellä - Venäjän tuella - eteläistä Etelä-Ossetiaa vastaan, jossa georgialaismieliset osseetit ovat viime vuosien aikana onnistuneet saamaan hallintaansa vuoristoisia alueita. Sekä taktiikka että propaganda toistavat 1990-luvun alun hyökkäyksiä Georgiaa vastaan, joilla miehitettiin Etelä-Ossetia ja Abhasia Georgialta ja toteutettiin vallankaappaus Tbilisissä. Tämän viikon tapahtumat Georgiassa tuovat myös yksityiskohtaisesti mieleen toukokuun alussa Libanonissa toteutetun offensiivin.

Kysymyksessä on offensiivi demokraattisia uudistusliikkeitä vastaan, jotka onnistuivat vuosina 2003-2005 toteuttamaan demokraattiset ja verettömät vallankumoukset Georgiassa, Ukrainassa, Kirgisistanissa ja Libanonissa. Uzbekistanissa, Iranissa ja Syyriassa liikehdintä sen sijaan murskattiin. Venäjä ja Valko-Venäjä tiukensivat autoritääristä hallintoa. Viime vuosien aikana Kirgisistan on palautettu venäläismielisen hallituksen valtaan ja subversiiviset operaatiot ja aseelliset masinaatiot ovat kohdistuneet erityisesti Libanonin ja Georgian länsimielisiin hallituksiin. Epäilemättä Ukraina olisi listalla seuraava. Viron patsaskiistan aikainen masinaatio kuuluu samaan tapahtumaketjuun.

Venäjän välittömänä tavoitteena on murskata Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan syntyneet georgialaismieliset oppositiot ja valoittaa näiden tukialueet luovutettavaksi venäläismielisille separatistihallituksille venäläisten "rauhanturvaajien" lipun alla. Samalla pyritään katkaisemaan Georgian yhteydet länsivaltoihin sekä murskaamaan maan toiveet Nato-jäsenyydestä. Epäilemättä pidemmän tähtäimen tavoite on saada Mikheil Saakashvilin länsimielinen hallitus romahtamaan, mikä epäonnistui Georgian viime vaaleissa, joissa masinaatioista huolimatta Saakashvili selvästi voitti. Tilalle pitäisi kai saada venäläismielinen autoritäärinen ortodoksinationalistihallitus, joka sitten saa palkinnoksi Venäjän tuella "rauhoittaa" abhaasit ja osseetit.

Jo Sanakojevin hallitusta vastaan aloitetun suurhyökkäyksen edellä Venäjä siirsi suuria määriä militioita ja aseita "rauhanturvaajiensa" kontrolloiman Rokin tunnelin kautta Georgian puolelle Etelä-Ossetiaan. Aamulla 7.8.08 pelästynyt Saakashvili piti rauhantahtoisen ja myöntyväisen puheen, julistaen samalla yksipuolisen tulitauon. Tämä ainoastaan kiihdytti Venäjän offensiivia, johtaen Avnevin kylän tuhoamiseen sekä Tamarashenin ja Prisin kylien rajuihin pommituksiin. Myös Sanakojev yritettiin jälleen eliminoida. Georgian oli siten pakko aloittaa vastahyökkäys ja lähettää joukkonsa Sanakojevin hallituksen alueille torjumaan venäläismielisen Eduard Kokoityn militioiden etenemistä. Georgia ehti jo samana päivänä julistaa, että suurin osa Etelä-Ossetiasta oli vapautettu takaisin Georgian hallintaan.

Venäjän joukot tunkeutuivat tämän jälkeen perjantaina 8.8.08 Georgiaan ja etenivät Etelä-Ossetian separatistihallituksen pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Tämän jälkeen Georgia näyttää joutuneen täydelliseen tiedotussaartoon, joka paheni, kun Venäjä pommitti georgialaisia matkapuhelinasemia. Venäjä on pommittanut monia kohteita Georgiassa myös Etelä-Ossetian alueen ulkopuolella.

Sunnuntaina Venäjä pommitti rajusti georgialaista Gorin kaupunkia, josta kymmenet tuhannet siviilit ovat joutuneet pakenemaan Tbilisin suuntaan. Venäjän laivasto on saartanut Georgian rannikon estäen siten ulkomaisen tuen maalle. Tänään Venäjän joukkojen on nähty tunkeutuvan kohti Goria. Venäjä on myös lähettänyt tuhansia sotilaitaan Abhasiaan, avatakseen sieltä toisen rintaman Georgiaa vastaan.

Ei kommentteja: