sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vappu

Olin vappuaattona hyvin passiivinen. Pariinkin otteeseen lupailin, että ehkä liityn yhteen ja toiseen porukkaan, mutta se jäi aina tekemättä. Vappupäivänä sentään liityin seurueeseen belgialaisten oluiden pariin.

Vappulounasta söin eräässä vakioravintolassani. Sinne oli kokoontunut kokonainen pöytäkunta aitoja kommunisteja. Osalla oli risuparrat, toisilla maolakkeja ja punatähdin, sirpein ja vasaroin varustettuja paitoja. Toveriseurue oli tietysti hyvin humalassa ja huuteli pöydästä proletaarisia tervehdyksiään muille asiakkaille. He halusivat ravintolan kurdilaisen henkilökunnan juomaan kanssaan maljoja. Nämä olivat kiusaantuneita ja yrittivät selittää voivansa ottaa vain vettä. Sitten seurueen pääpunikki julisti maljan työväen kansainväliselle solidaarisuudelle, minkä jälkeen päästivät he sitten lopulta yksityisyrittäjä-kurdin takaisin rehellisen työnsä ääreen.

Hakaniemen torilla ja radiossa jotkut näyttivät kovasti haluavan takaisin Neuvostoliittoa. On surullista, että demokraattisessa valtiossa meillä on niinkin paljon ihmisiä, jotka haluaisivat palauttaa valtaan ainakin sata miljoonaa ihmistä murhanneen, kokonaisia kansoja hävittäneen valtakunnan ja sen totalitäärisen järjestelmän. He haluaisivat uusien sukupolvien kasvavan tehtaiden ja betonin harmauteen, jossa yksikään päivä ei koita vapaana eikä toivoa paremmasta näy, vain punainen painajaisuni. Tunnen vieläkin surua niiden sukupolvien vuoksi, jotka ehtivät kuolla näkemättä kuinka tuo savijalkainen hirviö romahti omaan sotakiihkoiseen uhoonsa.

Poliisin mukaan vappu oli rauhallinen: Helsingissä tapahtui vain 30 pahoinpitelyä ja 40 henkilöä piti viedä poliisin säilöön.

Sunnuntaina kävin jälleen tarkistamassa kevään etenemisen Laajalahdella. Nyt metsiin oli jo saapunut lukuisia hyönteissyöjälintuja, joita viime viikonloppuna ei vielä ollut: pajulintuja ja kirjosieppoja oli jo paljon, sirittäjiäkin kuului. Haarapääskyjä ja räystäspääskyjä muutti parvittain. Kahlaajaosastolla uusina olivat saapuneet suokukot koreissa kauluksissaan, ensimmäiset lirot ja mustaviklot. Näin kuovin kylpevän ja valkoposkihanhien saapuvan parvina auringon painuessa matalalle.

Ei kommentteja: