tiistai 10. kesäkuuta 2008

Kappadokiasta vielä

On uskomatonta, millä vauhdilla Turkki on kehittynyt ja vaurastunut. Kymmenen vuotta sitten vietin pitkän aikaa kartoitustyössä Keski-Anatoliassa, joka kuuluu Turkin köyhempiin alueisiin, joskaan ei ole yhtä köyhää kuin kaakkoisin Kaakkois-Turkki - Pohjois-Kurdistan. Nyt voin todeta, että Keski-Turkki on nyt sillä kehitystasolla, jolla Länsi-Turkki oli kymmenen vuotta sitten, ja Itä-Turkki on nyt sillä tasolla, jolla Keski-Turkki oli kymmenen vuotta sitten. Kymmenen vuotta sitten keskianatolialaiset kylät vaikuttivat vielä hyvin köyhiltä, tiet olivat päällystämättömiä ja kaduilla näkyi paljon roskaa. Joka kylässä puhuttiin tosin sujuvasti saksaa ja joskus ruotsiakin, koska siltä alueelta on peräisin suurin osa Saksaan ja Ruotsiin lähteneistä siirtotyöläisistä.

Nyt pienet ja köyhätkin kylät ovat uskomattoman hyvässä kunnossa - ulkoisesti paljon vauraamman näköisiä kuin monin paikoin EU:hun jo liittyneissä Itä-Euroopan maissa. Talot on maalattu ja tiet päällystetty, myös yhteiskunnan palvelut ovat hyvin saatavilla ja pienyrityksiä näkyy kaikkialla. Kappadokian alueella turismi on luonnollisesti vaurastuttanut aluetta ja vaikuttanut myös siihen, että alueen esteettinen profiili on pantu kuntoon, mutta viime päivien aikana olen käynyt myös monissa pikkukylissä syrjässä turistien reiteiltä ja näkymä on samanlainen, viimeisten kymmenen vuoden aikana tapahtunut kehitys silminnähtävää.

Koska Keski-Anatolia on jo selvästi eurooppalaistunut, on aika suunnata huomenna kauas itään, etsimään niitä alueita, jotka ovat vielä Lähi-itää - tai Itä-Eurooppaa, näkökulmasta riippuen.

Ei kommentteja: