keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Nemrutvuori

Adıyamanin läänissä sijaitsee Turkin kahdesta Nemrutvuoresta kuuluisampi, joka on eri paikka kuin kuin edellisessä blogiviestissä mainitsemani Vanjärven luoteispuolinen Nemrutin kraatteri. Kahtan pikkukaupungin pohjoispuolinen Nemrutvuoren kansallispuisto on varsin vaikuttava paikka. Nemrutvuoren huipulla kohoavat kuuluisat, kommageenien kuninkaan Antiokoksen jälkeensä jättämät valtavat kivipäät, jotka esittävät hellenistien jumalia, Antiokosta itseään sekä kotkia ja leijonia.

Arsemiassa on lisää patsaita sekä puolitoistakilometrinen tunneli, joka johtaa maanalaiselle joelle. Kansallispuiston alueelta löytyy myös seldžukkien ja mamelukkien käytössä ollut Yenikale, uusilinna, sekä keisari Septimius Severuksen rakennuttama kivisilta vaikuttavassa rotkossa.

Kansallispuisto soveltuu hyvin myös vaellukseen, sillä se sisältää kohtuullisen vaihtelevia maastoja rotkojen lehdoista alarinteiden tammipensaikkoihin, jotka ovat linnustollisesti tavattoman rikkaita, sekä ylärinteiden paljakkaan ja kivirakkaan, jossa lentelevät mm. lumivarpuset. Vuorilla näki pienellä vaivalla mm. tunturikiuruja, keltapääsirkkuja ja alppirautiaisia. Tammivyöhykkeellä olivat yleisiä mm. punapäälepinkäinen, kivikkosatakieli, kivikkorastas ja balkanintiainen.

Kahtan pikkukaupungissa on runsas hotellitarjonta ja myös kansallispuiston alueella on vuoristomotelleja, jotka kuulemma nykyisin ovat erittäin edullisia, koska matkailijoita uskaltautuu niin vähän. Aivan turvallinen lääni on kärsinyt suotta Kaakkois-Turkin ongelmista.

Ei kommentteja: