torstai 12. kesäkuuta 2008

Mardin

Olen nyt Midyatissa. Tänään matka alkoi Diyarbakırissa, jossa tutustuttiin kaupungin historiallisiin nähtävyyksiin.

Diyarbakırissa on kuusi kilometriä pitkä yhtenäinen kaupunginmuuri, jota väitetään yhdeksi maailman pisimmistä säilyneistä. Nykyisin Diyarbakır on 90-prosenttisesti kurdikaupunki, mutta historiallisesti siellä on elänyt myös suuret yhteisöt armenialaisia ja arabiankielisiä kristittyjä (syyrialaisortodokseja ja kaldealaisia). Näiden historialliset kirkot ovat nyt hylättyjä ja raunioina. Jonkin verran kristittyjä elää kaupungissa edelleen, lähinnä arabiankielisiä.

Matka jatkui Mardiniin, joka on todellinen Itä-Anatolian helmi - yksi maailman vanhimmista pysyvästi asutuista kaupungeista, mistä tittelistä kilpailevat myös ainakin Libanonin Byblos, Syyrian Damaskos ja Aleppo sekä Itä-Anatoliassa sijaitseva Harran. Mardin on aikoinaan ollut Turkin syyrialaiskristittyjen keskuspaikka, mutta kristitty väestö on 1800-luvun lopulta lähtien emigroitunut Turkista. Mardinin ja Midyatin alueella Turkin armeijan ja PKK:n välinen konflikti 80-luvulla toi alueen kristityille lisäongelmia, jotka karkottivat entistäkin enemmän Mardinin ja Midyatin kristittyjä perheitä muuttamaan Istanbuliin ja ulkomaille. Alueen kristityt ovat pääosin arabiankielisiä.

Mardinin vanhakaupunki on erinomaisen kaunis, siellä on hienoja vaaleasta hiekkakivestä rakennettuja kirkkoja, osmanityylisiä huviloita, moskeijoita sekä historiallissa huviloissa toimivat postitoimisto, hotelli ja koulu. Mardinin lähettyvillä sijaitsee lisäksi Dayr az-Za'afranin (Deyrülzafaranin) luostari eli Sahramiluostari, jossa hengellinen elämä on jälleen vilkastunut huomattavasti sitten neljän vuoden takaisen käyntini. Nyt munkkeja on taas toistakymmentä ja messut pidetään säännöllisesti. Turismi on alkanut tuoda kaivattuja lisätuloja alueelle ja saanut myös kristittyjä palaamaan. Kaikkien huoli kohdistuu siihen, että PKK on jälleen uudelleen aktivoinut toimintaansa Turkkia vastaan Irakista käsin.

Mardinissa saattoi jonkin verran käyttää arabian kieltä, esimerkiksi Syyriasta ja Libanonista tuttuja mutta Turkissa eksoottisia ruokalajeja tarjoilevassa erinomaisen viihtyisässä ravintolassa vanhassa huvilassa pääkadun varrella.

Ei kommentteja: