sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Sidon

Sidon (arabiaksi Saida) on Libanonin kolmanneksi suurin kaupunki, Beirutin ja Tripolin jälkeen. Nämä kolme suurkaupunkia ovat Libanonin kolme tärkeintä sunnimuslimien keskittymää. Libanonin tapauksessa sunnit ovat perinteisesti olleet kaupunkilaisia ja monet tärkeimmistä sunniperheistä liikemiehiä. Beirutin, Tripolin ja Sidonin sunnit ovat usein myös olleet toistensa poliittisia kilpailijoita ja tämä näkyy Libanonin sunnipolitiikassa. Helmikuussa 2005 murhatun entisen pääministerin Rafiq Haririn perhe on Sidonista ja niinpä Sidon on ollut nimenomaan Haririen Tulevaisuusliikkeen vankka tukialue. Heti Sidonin eteläpuolelta alkaa shiialaisen Hizbullahin vahvasti dominoima Etelä-Libanon. 

Sidonissa on monille Libanonin rannikon kaupungeille ominainen rantakatu, Corniche, ja siellä keskiaikainen linnake, ristiretkeläisajalta peräisin oleva palatsi sekä kahviloita ja kalaravintoloita. Olimme eilen Sidonissa tutustumassa sikäläisen kansalaisjärjestön järjestämään nuorisodialogikahvilaan, jonka tarkoituksena on saada aikaan rakentavaa dialogia palestiinalaisten ja libanonilaisten välille. Sidonin kupeessa nimittäin sijaitsee Libanonin suurin ja ajoittain levottomin palestiinalaisleiri Ain al-Hilwa, jossa lähes viikoittain tapahtuu aseellisia välikohtauksia toisiaan vastustavien palestiinalaisryhmittymien välillä. Leiriläiset kärsivät siitä, että ympäröivä libanonilainen yhteiskunta pelkää heitä ja kohtelee usein kaikkia palestiinalaisia ikään kuin he kaikki olisivat ääriliikkeiden jäseniä. 

Ongelma tietysti on, että Ain al-Hilwassa on myös vaarallisia ääriliikkeitä eikä Libanonin viranomaisilla ole pääsyä palestiinalaisleireille, vaan palestiinalaispuolueiden tehtävä olisi itse vastata järjestyksestä ja siitä, etteivät leirit muuttuisi suojapaikoiksi ääriliikkeille ja tavallisillekin rikollisille. Tässä tehtävässä palestiinalaispuolueet eivät ole onnistuneet, mikä hiertää jatkuvasti välejä libanonilaisiin.

Ei kommentteja: